Στεφάνου: Καμία ουσιαστική εξέλιξη στο Κυπριακό μετά την επίσκεψη Ερντογάν

Σε γραπτή δήλωση του, ο Εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου αναφορικά με τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου στην Αθήνα είπε:

“Όπως αναμέναμε, η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθεί οποιαδήποτε ουσιαστική εξέλιξη σε σχέση με το Κυπριακό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις, τονίζοντας ότι πρόκειται για πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής και σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι οι δύο κοινότητες που πρέπει να εργαστούν προκειμένου να επαναρχίσει η διαδικασία. Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά που αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, κατηγορώντας μας για υπεκφυγές. Μάλιστα, προκειμένου να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του, έκανε αναφορά στην παρουσία των ΥΠΕΞ των δύο χωρών και δήλωσε έτοιμος να δώσει έγγραφα και πληροφορίες.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι από πού αντλεί ο Τούρκος Προέδρος την άνεση να προβάλλει τέτοιους ισχυρισμούς. Προφανώς, το γεγονός ότι στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ επαινείται η στάση της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων αξιοποιείται στο έπακρο από τον κ. Ερντογάν. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να καθοδηγεί τους μελλοντικούς χειρισμούς της πλευράς μας.

Αν οι δηλώσεις Ερντογάν περί συνέχισης της διαδικασίας με στόχο την επίτευξη λύσης ισχύουν, οφείλουμε να δοκιμάσουμε την Τουρκία στην πράξη, κάτι που δεν έγινε στο Κραν Μοντανά. Είτε για να καταλήξουμε σε λύση είτε για να αποδείξουμε καθολικά την τουρκική αδιαλλαξία.”