Στεφάνου: Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε μονοδιάστατα στην ΕΕ

Δηλώσεις του Γ.Γ. ΚΕ ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, μετά την εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τον αγνοούμενο Μηνά Κωνσταντίνου

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν το ΑΚΕΛ συμφωνεί με τη μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη αλλά και το τι αναμένει από αυτή τη συνάντηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε:

Ασφαλώς και συμφωνούμε. Είναι κάτι το οποίο λέγαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επειδή τα ΗΕ και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ λειτουργούν ως ο παράγοντας εκείνος που σπρώχνει τα πράγματα προς λύση στο κυπριακό και η όλη προσπάθεια του διέπεται από συγκεκριμένα ψηφίσματα τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά. Γι’ αυτό θα πρέπει εμείς να στραφούμε, ως ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει ως Κυπριακή Δημοκρατία, προς τα Ηνωμένα Έθνη και δη προς τον Γενικό Γραμματέα για να του μεταφέρουμε τη βούληση μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για επίτευξη λύσης.

Έχει σημασία το τι θα λεχθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είναι φανερό ότι είναι απογοητευμένος αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και αναμένει αντιδράσεις και τοποθετήσεις από τις δύο πλευρές. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό όταν ο ΥΠΕΞ, κ. Κόμπος συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει τη ξεκάθαρη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι θέλει και επιθυμεί συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κράν Μοντανά, ότι διαφυλάσσει όλες τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια διαπραγματεύσεων, συγκλίσεις οι οποίες είναι εξαιρετικής σημασίας και να εκφράσει την ετοιμότητα να διαπραγματευτούμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Αυτά θα πρέπει να διαβιβάσουμε με ξεκάθαρα τρόπο, να μην επιχειρήσουμε να ανοίξουμε τα όποια θέματα αναφορικά με τις συγκλίσεις και το πλαίσιο γιατί θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες στη βάση μιας θετικής ατζέντας -γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος μιλά για θετική ατζέντα- θα πρέπει να μιλούμε για θετική ατζέντα γιατί θα πρέπει να αναζητήσουμε τα ζητήματα εκείνα τα οποία μπορούν να απελευθερώσουν κίνητρα και να δημιουργήσουν μια δυναμική για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε μονοδιάστατα στην ΕΕ, η οποία ασφαλώς και έχει ρόλο και η ίδια καθορίζει το δικό της ρόλο και σε πολιτικό και σε τεχνοκρατικό επίπεδο μετά από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα πρέπει να βάλουμε στο κέντρο αυτής της θετικής ατζέντας τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή. Είναι κάτι που ενδιαφέρει και την Τουρκία και τον διεθνή παράγοντα και είναι κάτι που εμείς μπορούμε να ελέγξουμε απευθείας γιατί έχει να κάνει και με το κυπριακό Φυσικό Αέριο.

Σχετική πρόταση έχουμε δώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένουμε να δούμε πότε θα συζητήσουμε αυτό το θέμα που το θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας.