Στεφάνου: Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη για την εκτόξευση της διαφθοράς

Σε δήλωσή του  για τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη για την εκτόξευση της διαφθοράς

Τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου επιβεβαιώνουν την εμπεδωμένη αντίληψη των Κυπρίων για το μέγεθος της διαφθοράς στον τόπο μας. Η διαφθορά συνιστά μια από τις μεγαλύτερες γάγγραινες που αντιμετωπίζει ο τόπος. Δηλητηριάζει τη δημοκρατία, την ισοπολιτεία, την πολιτική ζωή. Στρεβλώνει βαθύτερα τη λειτουργία της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και των ημετέρων. Προκαλεί απογοήτευση στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους.

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η διαφθορά είναι διαχρονικό φαινόμενο. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνονται πολύ καλά –όπως προκύπτει και από το ευρωβαρόμετρο- ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού η διαφθορά έχει εκτοξευτεί. Αυτό άλλωστε καταδεικνύουν μια σειρά από εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, αλλά και πολλά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γιατί η Κύπρος έχει βγάλει κακό όνομα και διασύρεται διεθνώς. Αυτή η ντροπιαστική και ζημιογόνα για τη χώρα μας εικόνα δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση -ακόμα και ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης- φέρονται συχνά να πρωταγωνιστούν σε υποθέσεις οι οποίες ελέγχονται από νομικής, δεοντολογικής και ηθικής σκοπιάς.

Το ΑΚΕΛ δεν προσπερνά ότι στην αντίληψη των πολιτών η διαφθορά καταλαμβάνει και τα κόμματα. Η ευθύνη για να αλλάξει αυτό ανήκει πρωτίστως στα ίδια τα κόμματα, στο ίδιο το πολιτικό σύστημα του τόπου. Οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται καθημερινά από την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν και να προωθήσουν δραστικές νομοθετικές και θεσμικές τομές που θα ενισχύουν τον έλεγχο, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία του κράτους, των θεσμών, των ιδιωτικών συμφερόντων. Κ

ρινόμαστε ακόμα από την κουλτούρα διαφάνειας, το ήθος και την εντιμότητα με την οποία λειτουργούμε και πολιτευόμαστε. Το ΑΚΕΛ έχει εισηγηθεί δέσμη θεσμικών μέτρων για πάταξη της διαφθοράς στην Κύπρο και ταυτόχρονα έχει πάρει μέτρα για να ενισχύσει τη διαφάνεια και στη δική του λειτουργία.

Στο επερχόμενο Συνέδριο του Κόμματος μάλιστα θα επεξεργαστούμε περαιτέρω ακόμα πιο δραστικά μέτρα. Αυτή είναι καθολική απαίτηση των πολιτών στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι.