Στεφάνου: Εργαζόμαστε για να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή το 2023

Εργαζόμαστε για να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή το 2023, ανέφερε σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κατά την περιοδεία στη βιομηχανική περιοχή Λεμεσού

Σήμερα περιοδεύουμε στη βιομηχανική περιοχή της Λεμεσού, όχι τυχαία. Σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία και την κοινωνία, που έχει να κάνει με την τεράστια αύξηση της τιμής των πρώτων υλών αλλά και βασικών ειδών ανάγκης, ήρθαμε να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που έχουν βιομηχανικές και παραγωγικές μονάδες για να δούμε πώς αυτό το φαινόμενο της ακρίβειας επηρεάζει την δουλειά τους. Και την ίδια ώρα, να συνομιλήσουμε και με εργαζόμενους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες μονάδες. Είναι γεγονός ότι στη δύσκολη στιγμή που διερχόμαστε ως τόπος, έχοντας υπόψη αυτό το κύμα της ακρίβειας, χρειάζεται συγκεκριμένη και στοχευμένη κρατική παρέμβαση για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και τις παραγωγικές μονάδες, να στηρίξουμε την οικονομία και την ίδια ώρα να στηρίξουμε και τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά.

Μέσα από τη συζήτηση που κάναμε με τους ανθρώπους, τόσο τους επιχειρηματίες, όσο και τους εργαζόμενους βγαίνουν διάφορα πράγματα τα οποία θα αξιοποιήσουμε μετατρέποντάς τα σε προτάσεις έτσι ώστε να ζητήσουμε από την κυβέρνηση στοχευμένα να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση να βοηθήσουμε την οικονομία, την κοινωνία και τα νοικοκυριά. Είναι γνωστόν ότι το ΑΚΕΛ μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας μας -πολύ συγκεκριμένα να βοηθήσουμε στην ανακούφιση των νοικοκυριών- έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου για μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τον ηλεκτρισμό από 19% σε 9%. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει προτείνει προς τα κράτη-μέλη.

Την ίδια ώρα, ζητούμε και θα ενεργήσουμε μέσω της Βουλής προς την κατεύθυνση να καταργηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας πάνω στο φόρο κατανάλωσης καυσίμων. Είναι μία στρέβλωση. Υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πάρα πολλές φορές ζήτησαν από την κυβέρνηση αυτή η στρέβλωση να τερματιστεί. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ικανοποιείται απλά με το να έχει έσοδα τα οποία είναι σήμερα πολύ περισσότερα λόγω και της μεγάλης αύξησης της τιμής των καυσίμων. Έχοντας λοιπόν ως στόχο να βοηθήσουμε την κοινωνία και την οικονομία, το ΑΚΕΛ κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και την ίδια ώρα τα παίρνει στη Βουλή έτσι ώστε να ληφθούν και οι απαραίτητες αποφάσεις για να βοηθήσουμε την οικονομία και την κοινωνία.

Επειδή είναι συνεχείς οι κριτικές σας απέναντι στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο για να παραιτηθεί και όλο αυτό το σκηνικό να συνεχίζεται. Εσείς πώς έτσι βλέπετε την όλη εξέλιξη;

Μακάρι το πρόβλημα να ήταν η κριτική που κάνει το ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο. Αυτοί που κάνουν κριτική στον Πρόεδρο και συνεχώς το δαχτυλοδείχνουν είναι διεθνώς. Στην Ευρώπη και παγκοσμίως έχουν γίνει πρωτοσέλιδα. Η Κύπρος εδώ και μερικά χρόνια διασύρεται διεθνώς ως φορολογικός παράδεισος, ως χώρα που παρέχει διευκολύνσεις σε απατεώνες. Για αυτό και βγήκε η γνωστή τοποθέτηση από μέρους του BBC, αναφερόμενο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι ο “offshore president”. Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι το ΑΚΕΛ αλλά οι συμπεριφορές του Προέδρου, της κυβέρνησης του Συναγερμού που διασύρουν την Κύπρο.

Η κυβέρνηση αντί να προστατεύσει την Κύπρο μας, ως οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση, απλά κάνει επικοινωνιακή διαχείριση στο εσωτερικό και δεν ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στο εξωτερικό. Πληρώνουμε τεράστια τιμήματα ως χώρα και ως οικονομία, γιατί έχει βγει ένα κακό όνομα για την Κύπρο εξ υπαιτιότητας των πολιτικών της κυβέρνησης του Συναγερμού.

Εμείς θα συνεχίσουμε το αναδεικνύουμε και να τονίζουμε την ανάγκη ότι τα πράγματα στην Κύπρο πρέπει να αλλάξουν. Επειδή δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι θα λειτουργήσει τώρα ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του Συναγερμού προς διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με την κατεύθυνση που ακολουθούν εδώ και εννιά σχεδόν χρόνια, για αυτό και εμείς εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή το 2023.

Έχετε καταλήξει σε υποψήφιο;

Οι διαδικασίες στο ΑΚΕΛ ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Έχουμε διαδικασίες που προβλέπονται στο καταστατικό. Θα κάνουμε αυτές τις διαδικασίες και επαναλαμβάνω στόχος μας θα είναι να δούμε πώς υπηρετούμε όσο το δυνατόν καλύτερα το στόχο της επίτευξης προοδευτικής αλλαγής στον τόπο.