Πρέπει να πω ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, τόνισε σε δήλωσή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
” Μένουν έξω σημαντικά ζητήματα, τα οποία θα έπρεπε να περιλαμβάνονται μέσα. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η χρησιμοποίηση της λέξης μεταρρύθμιση ίσως να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υπάρχουν αλλαγές.
Με τους βασικούς προσανατολισμούς της φορολογικής μεταρρύθμισης δεν είμαστε ικανοποιημένοι.
Θεωρούμε ότι δεν στηρίζονται όσο θα έπρεπε να στηριχτούν τα χαμηλομεσαία στρώματα ενώ ευνοούνται τα ψηλά εισοδήματα.
Δεν μειώνονται οι έμμεσες φορολογίες, οι οποίες είναι τυφλές και βάζουν ιδιαίτερη πίεση πάνω στα χαμηλομεσαία στρώματα Δεν φορολογείται επαρκώς ο πλούτος και δεν υιοθετείται η φορολόγηση της ψηλής αξίας ακίνητης περιουσίας όπως άλλωστε ήταν και η πρόταση που είχε κάνει η Οικονομική Επιτροπή. Με κάποιο τρόπο αφαιρέθηκε αυτό από μέσα.
Για σκοπούς δημιουργικής συζήτησης της φορολογικής μεταρρύθμισης το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει υπόμνημα με είκοσι συγκεκριμένες προτάσεις με τις οποίες θεωρούμε ότι σε σημαντικό βαθμό αντιμετωπίζονται οι αδυναμίες και οι λανθασμένες κατευθύνσεις που έχει μέσα η κυβερνητική πρόταση και παρέχουμε με αυτές τις προτάσεις επαρκή στήριξη στα χαμηλομεσαία στρώματα και την ίδια ώρα διευρύνουμε την φορολογική βάση για να έχει το κράτος τα απαραίτητα μέσα και τους απαραίτητους πόρους να στηρίζει τόσο τη βιώσιμη ανάπτυξη όσο και την κοινωνική πολιτική.
Έχουμε εκφράσει την διάθεσή μας να συνεχίσουμε τον διάλογο παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ να απευθυνθεί στα κόμματα για να συζητήσει και έχει βάλει πολύ στενά χρονοδιαγράμματα τα οποία είναι αμφίβολο εάν τελικά θα μπορέσουν να πραγματωθούν.”