Στεφάνου: Ανάμεσα στα 15 της ελίτ των χρυσών διαβατηρίων συμπεριλαμβάνεται και το δικηγορικό γραφείο Ν.Χ. Αναστασιάδης

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου 15 γραφεία κατέχουν το 50% στην πώληση διαβατηρίων

Αποκαλύπτεται σήμερα στον Τύπο ότι από τα 600 γραφεία που περιλαμβάνονται στο μητρώο παρόχων υπηρεσιών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, μόλις 15 από αυτά κατέχουν το 50% της αγοράς, μιας αγοράς δισεκατομμυρίων ευρώ..Ανάμεσα στα 15 της ελίτ των χρυσών διαβατηρίων συμπεριλαμβάνεται βεβαίως και το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης.

Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί η νέα αποκάλυψη, γιατί από τη μέρα που ανέλαβε την εξουσία ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ 15πλασιάστηκαν οι πωλήσεις διαβατηρίων συμπεριλαμβάνοντας καταζητούμενους για οικονομικά εγκλήματα, απατεώνες διεθνούς εμβέλειας, στελέχη δικτατορικών καθεστώτων, μεγιστάνες οικογενειακούς φίλους του Προέδρου κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια, στήθηκε μια βιομηχανία που ξεχείλωσε και αμαύρωσε το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου, το οποίο εκπονήθηκε ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και όχι ως φαγοπότι για την ελίτ και τους ημετέρους των κυβερνώντων.

Όταν η χώρα μας διασύρθηκε ανά το παγκόσμιο για τη βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων που στήθηκε από το 2013 και μετά, οι κυβερνώντες ανακοίνωσαν ότι θα ανακαλέσουν 26 διαβατήρια που δόθηκαν σε αμφιλεγόμενες περιπτώσεις. Εντούτοις, ούτε αυτό έχει γίνει αφού το όλο θέμα σκάλωσε σε γραφειοκρατικά και νομικά ζητήματα.

Από τις αρχές του 2019, η Βουλή –παρά τη διαφωνία ΔΗΣΥ- υποχρέωσε το Υπουργικό Συμβούλιο να φέρει κανονισμούς που να ρυθμίσουν με διαφάνεια το επενδυτικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση όχι μόνο καθυστέρησε να το πράξει, αλλά από τη συζήτηση που άρχισε στη Βουλή γίνεται φανερό ότι οι κανονισμοί που έφεραν οι κυβερνώντες έχουν παραθυράκια και ασάφειες.

Όλα αυτά δίνουν σαφή εξήγηση γιατί επί ημερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στην Κύπρο σημειώνεται ρεκόρ διαφθοράς που καταγράφεται στους διεθνείς δείκτες.