Στενή συνεργασία Ελλάδας- Γερμανίας συμφώνησαν Σαμαράς και Μέρκελ

Στενότερη συνεργασία στο χώρο της υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, τομείς στους οποίους η  Ελλάδα έχει να ωφεληθεί άμεσα από την Γερμανική τεχνική και επενδυτική βοήθεια αναφέρθηκαν ο Αντώνης Σαμαράς και η Αγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης που παραχώρησαν μετά την συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επιπλέον η κ Μέρκελ αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα και μίλησε για ένα
νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις που θα δώσει έναυσμα στην ανάπτυξη. Ανακοίνωσε ότι η Γερμανία
θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αύξηση των πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι άλλες ευρωπαϊκές πηγές προς την Ελλάδα για ανάλογα προγράμματα.

«Συμφωνήσαμε, δήλωσε, ότι στα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να έχουμε έρισμα και για ανάπτυξη, για το λόγο αυτό αυξάνουμε το κεφάλαιο κατά 10 εκατομμύρια.  Θέλουμε το Νοέμβριο στα πλαίσια του ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διαπιστώσουμε ποιοι πόροι μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα για προγράμματα ανάπτυξης».

Σε ερώτηση σχετικά με τη δόση του δανείου προς την Ελλάδα που έχει καθυστερήσει σημαντικά η κ Μέρκελ απάντησε: «Μπορώ να πω ότι το πόρισμα της τρόικας θα παρουσιαστεί όταν είναι έτοιμο να παρουσιαστεί. Άλλωστε είναι κατανοητό πως το να δουλεύει κανείς σε βάθος έχει προτεραιότητα από το να δουλεύει γρήγορα. Η δόση θα έπρεπε να έχει καταβληθεί από το καλοκαίρι και είναι απόλυτα απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Πιέζουμε κι εμείς όσο μπορούμε αλλά οφείλουμε να λύσουμε πρώτα θέματα αξιοπιστίας. Η αξιοπιστία ανακτάται εφόσον λυθούν προβλήματα και ερωτήματα που έχουν προκύψει. Πρέπει πρώτα να επιλυθούν αυτά γι αυτό και η διαδικασία διαρκεί περισσότερο απ ότι θα νόμιζε ο ένας κι ο άλλος».

Η Αγκελα Μέρκελ είναι φίλη

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε την γερμανίδα καγκελάριο φίλη,  σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τους δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν. «Και τις προηγούμενες φορές στη συνομιλία μας κυριάρχησε η ειλικρίνεια, η αμοιβαία κατανόηση, η αλληλεγγύη, το πνεύμα συνεργασίας, και η αίσθηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε και το ελληνικό πρόβλημα και τα ευρωπαϊκά προβλήματα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την Ευρώπη ως «το κοινό μας σπίτι» και υπογράμμισε ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στην κυρία Μέρκελ ότι η Ελλάδα «θα εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της», όμως επισήμανε ότι ζητούμενο είναι «να βγει από την ύφεση και την ανεργία που πραγματικά παραλύει την οικονομία της».

«Αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που από καιρό έπρεπε να είχαν γίνει πραγματικότητα» είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την δημοσιονομική προσαρμογή ως προτεραιότητα της Ελλάδας και όχι μόνο υποχρέωση του μνημονίου.

«Ο ελληνικός λαός ματώνει αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Σαμαράς, «αλλά είναι αποφασισμένος να μείνει στο ευρώ». Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο ελληνικός λαός «δεν ζητάει περισσότερα χρήματα, δεν ζητάει χάρες, αλλά είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει την ύφεση και να πιάσει τους στόχους» που έχουν τεθεί. «Η καγκελάριος έδειξε ικανοποίηση και τόνισε ότι οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες» τόνισε και εξήγησε ότι αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης πως αυτός ο στόχος θα γίνει πραγματικότητα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

«Ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και ότι η εικόνα της έχει αλλάξει. Το πιστοποιεί και η χθεσινή αναφορά του Eurogroup» πρόσθεσε. «Επίσης, η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά» είπε ο κ. Σαμαράς, κάτι που, όπως υπογράμμισε η καγκελάριος έχει αναγνωρίσει, «και η επίσκεψή της το αποδεικνύει έμπρακτα».

Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Είμαστε εδώ Ελλάδα και Γερμανία σε πολύ στενή συνεργασία για να προετοιμάσουμε τα επόμενα βήματα. Φυσικά δεν είμαστε εδώ ως οι εκπρόσωποι της Τρόικας, εκείνη κάνει τη δική της δουλειά. Αυτό που έχουμε εμείς να κάνουμε είναι να δώσουμε έμφαση στα διμερή μας θέματα, αναφερόμενη στη συνεργασία που υπάρχει ήδη τόσο με τον Φούχτελ όσο και με την Τασκ Φορς του Χόρστ Ράιχενμπαχ σημειώνοντας ότι αυτή
κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.