Στελέχη κόμματος Merkel: Οσοι μας λένε Ναζί δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία

Ο Erdogan δεν είναι ευπρόσδεκτος στη Γερμανία, διαμηνύει υψηλόβαθμος σύμμαχος της Γερμανίδα Καγκελαρίου Angela Merkel, υπογραμμίζοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος ξεπέρασε τα όρια, όταν σύγκρινε τη γερμανική κυβέρνηση με “τους Ναζί”.

“Ο κ. Erdogan και η κυβέρνησή του δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό”, τόνισε σε αυστηρό τόνο, μιλώντας στο DLF, ο Volker Bouffier, επικεφαλής του κρατιδίου της Έσσης και αντιπρόεδρος του CDU της Merkel. Άλλωστε, σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις ενός ακόμη στελέχους των Συντηρητικών και επικεφαλής του κρατιδίου Σαξονία-Άνχαλτ.

Σύμφωνα με το Reuters, γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει πως ο Erdogan σχεδίαζε να επισκεφτεί τη Γερμανία, τον Μάρτιο, για να μιλήσει στους Τούρκους που βρίσκονται στη χώρα, εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε ο Bouffier, ενδεχόμενη επίσκεψή του θα δημιουργούσε προβλήματα ασφάλεια. “Οποιοσδήποτε μας προσβάλει κατά αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να αναμένει ότι θα χιλιάδες για να τον προστατέψουν”, είπε.

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα επίσκεψης από τον Erdogan.

Η Merkel, από την πλευρά της, τη Δευτέρα, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις συγκρίσεις με Ναζί, σημειώνοντας πως η γερμανικής κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να εμποδίσει μελλοντικές εμφανίσει Τούρκων αξιωματούχων, εάν δεν συμμορφώνονται με το γερμανικό Δίκαιο.

Ο Reiner Haseloff, μέλος του κόμματος της Merkel και επικεφαλής του κρατιδίου Σαξονία-Άνχαλτ, κάλεσε επίσης το Βερολίνο να εμποδίσει τέτοιες επεισκέψεις.

“Οποιοδήποτε μέλος κυβέρνηση που θέλει να συζητήσει μαζί μας είναι ευπρόσδεκτος ως φιλοξενούμενος και θα τον υποδεχτούμε σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο που αρμόζει, αλλά αυτό δεν συμπεριλαμβάνει εκστρατείες και ειδικά από ανθρώπους που μας δυσφημούν ως έθνος”, σημείωσε, σε άρθρο του στην Welt.

“Όποιος μας συγκρίνει με Ναζί δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Αυτό δεν είναι αποδεκτό”, τόνισε.