Στα 9,77 δισ. ευρώ η εξάρτηση των κυπριακών τραπεζών από τον ELA

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική τράπεζα, η   εξάρτηση των κυπριακών τραπεζών από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), παρουσίασε περαιτέρω μείωση σημείωσε το Νοέμβριο  με το ποσό που έχει αντληθεί να μειώνεται στα 9,77 δισεκατομμύρια ευρώ, από 9,85 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η σημαντική μείωση του δανεισμού από τον ELA άρχισε τον περασμένο Αύγουστο. όταν η Τράπεζα Κύπρου εξήλθε από το καθεστώς εξυγίανσης και την 1η του μήνα έγινε εκ νέου αποδεκτό ως αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για πράξεις νομισματικής πολιτικής και έτσι μπορούσε πλέον να χρηματοδοτείται από το ευρωσύστημα.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ομόλογα εγγυημένα από αυτή για να χρηματοδοτείται απευθείας από την ΕΚΤ μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής.

Η εξάρτηση των κυπριακών τραπεζών από τον ELA είχε φθάσει τον περασμένο Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο, στα 11,40 δισ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο μειώθηκε στα 9,85 δισ. Ευρώ, όπου παρέμεινε μέχρι και τον Οκτώβριο.

Στη μείωση της εξάρτησης από τον ELA βοήθησε η άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα, η οποία ανήλθε το Νοέμβριο στο 1,55 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο το ποσό ανερχόταν στο 1,63 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνολική αξία του χρυσού, που συγκαταλέγεται στο ενεργητικό της ΚΤ ανερχόταν στις 30 Νοεμβρίου στα 441,93 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρέος της γενικής Κυβέρνησης σε ευρώ προς την ΚΤ ανέρχεται στο 1,35 δισ. ευρώ.