Στα 8 εκατ. ευρώ το κόστος των προεδρικών εκλογών

Με όλα τα μέτρα που ελήφθησαν για να μειωθούν οι δαπάνες των εκλογών και να εξοικονομηθούν πόροι, το συνολικό κόστος της εκλογικής διαδικασίας θα ανέλθει στα  8 εκατομμύρια ευρώ, υπολογισμένου  και, πιθανού, δεύτερου γύρου.   

Ο Γενικός Έφορος Εκλογής Ανδρέας Ασσιώτη, διευκρίνισε πως τα 4,5 εκ. ευρώ θα διατεθούν στον πρώτο γύρο των εκλογών και τα υπόλοιπα 3,5 εκ. ευρώ στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η υπηρεσία εκλογών για να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους, έκανε πολλές… εκπτώσεις. Για παράδειγμα,  το Κέντρο Τύπου του Γενικού Εφόρου εκλογών θα είναι στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις δύο Κυριακές, για να μην δαπανηθούν χρήματα για ενοίκια και επίπλωση. Χρήματα «κόπηκαν» και από τις ημερήσιες εφημερίδες για τη δημοσίευση διαφόρων γνωστοποιήσεων, ενώ καταβλήθηκε και προσπάθεια για αξιοποίηση των Κύπριων δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό.

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών μειώθηκαν και οι αμοιβές των προεδρευόντων και των βοηθών στα εκλογικά κέντρα.

Στις προεδρικές εκλογές θα εργαστούν 5.500 εργαζόμενοι. Οι 2.000 είναι άνεργοι επιστήμονες, οι οποίοι θα έχουν την ίδια αμοιβή με τους δημόσιους υπάλληλους.