Στα σκαριά το plan B της κυβέρνησης

Σε άλλα μονοπάτια ψάχνει να βρει τα απαιτούμενα 10 δις η κυβέρνηση, μετά τη γενική κατακραυγή για το επίμαχο νομοσχέδιο του κουρέματος των καταθέσεων.

Το σχέδιο Β, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από κυβερνητικούς κύκλους έχει ήδη συζητηθεί με τους άμεσα εμπλεκόμενους και έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες όλου του σχεδίου, όμως γίνεται λόγος για βοήθεια ακόμη και πέραν των 10 δις γεγονός που θα αλλάξει ριζικά το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Η σημαντικότερη, όμως, πτυχή στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι ότι θα διαμορφωθεί ένα νέο τραπεζικό σκηνικό σαφώς πιο υγιές που θα οδηγήσει την Κύπρο στην έξοδο από την κρίση. Επίσης σε αυτό το ενδεχόμενο δεν θα υπάρξουν εκροές καταθέσεων ενώ είναι πολύ πιθανό να παυθούν άμεσα οι συνομιλίες με την Τρόικα γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα δεδομένα για τις σχέσεις Κύπρου – Ε.Ε.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγάλα λογιστικά γραφεία έχουν έρθει σε επαφή με μεγαλοκαταθέτες για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν αυτοβούλως στο κούρεμα με προνομιακά ανταλλάγματα, όπως συμμετοχή σε ΔΣ τραπεζών και ομόλογα συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο.