Στα μέσα Ιανουαρίου το τελικό ποσό για τις τράπεζες, λέει ο Χριστόφιας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, από τις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ότι το τελικό ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα γνωστοποιηθεί στα μέσα Ιανουαρίου. Επανέλαβε ότι υπάρχει μία κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα «η οποία θα υπογραφεί αφού έχουμε τα τελικά αποτελέσματα της εταιρείας Pimco που έχει αναλάβει να διερευνήσει το ακριβές ποσό που χρειάζονται οι τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση και αυτό θα γίνει περί τα μέσα Ιανουαρίου. Αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας για να δούμε πώς προχωρούμε πάρα κάτω»,

Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι «η ευθύνη βρίσκεται στις τράπεζες, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την εποπτική αρχή, η οποία ούτε προειδοποίησε, ούτε μας έδωσε κανένα σήμα κινδύνου και βρεθήκαμε μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη απόφαση». Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή «και αγγίζει πολλές κοινωνικές κατακτήσεις των Κυπρίων εργαζομένων και ευρύτερα του λαού για ένα θέμα για το οποίο η Κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνη».

Η έκθεση στα ελληνικά ομόλογα και το κούρεμα στοίχισε στην Κύπρο 4,5 δισεκατομμύρια  ευρώ και ορισμένες άλλες αποφάσεις της εποπτικής αρχής της Κύπρου και της Ελλάδας, στοίχισαν άλλα 4, 5 δισ ευρώ.