Στα Ιωάννινα θα βρεθεί αύριο ο Γ. Γκάουκ

Στο χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων, τόπο μαρτυρίου της ναζιστικής θηριωδίας, θα βρεθεί αύριο, Τετάρτη, ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θα έχει επαφές με την εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων.

Ο συμβολισμός βρίσκεται στο πρώτο πλάνο της επίσκεψης του γερμανού προέδρου, καθώς η κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια τις χειρότερες στιγμές των ελληνογερμανικών σχέσεων. Όπως είπε ο ίδιος στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, «το παρελθόν δεν εξαλείφεται με την αποσιώπηση αλλά με τη δημόσια παραδοχή, με τη συγγνώμη». Και επίσημη «συγγνώμη» της Γερμανίας, όπως διαπίστωσε η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, μέχρι τώρα δεν υπήρξε.

O Γιόαχιμ Γκάουκ θα θέσει μια σειρά από πρακτικές προτάσεις όπως ανταλλαγή νέων και κοινά προγράμματα, ωστόσο δεν θα μπει στη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Θα δείξω τη συμπάθειά μου και θα αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα. Αλλά εκείνο που δεν μπορώ να κάνω είναι να διαφοροποιηθώ από την κυβέρνησή μου και να δεχθώ αποζημιώσεις, που είναι νομικά ανέφικτες» δήλωσε.