Σταφυλοθεραπεία: Η θεραπευτική δίαιτα αποτοξίνωσης

Η σταφυλοθεραπεία είναι η διασημότερη θεραπέια από την αρχαιότητα ως  μια άκρως αποτελεσματική μέθοδος αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Σκοπός της σταφυλοθεραπείας είναι να αποτοξινώσει το ήπαρ, το έντερο, τα νεφρά, να θεραπεύσει γαστρεντερικά προβλήματα, τη δυσκοιλιότητα, τις ρευματικές παθήσεις, την ουρική αρθρίτιδα και την υπέρταση. Επίσης, βοηθάει στην απώλεια κιλών και στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών χαρίζοντας σας ένα λαμπερό δέρμα.

Η θεραπευτική αυτή δίαιτα χρησιμοποιεί τις βιταμίνες και τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα σταφύλια ώστε να αποτοξινώσει τον οργανισμό σας, να τονώσει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στη γρήγορη απώλεια του βάρους. Είναι συνηθισμένο όσοι την ακολουθούν να χάνουν μέχρι και 3 κιλά μέσα σε μία εβδομάδα.

Η δίαιτα είναι μονοφαγική, που σημαίνει ότι συνίσταται στην κατανάλωση μόνο σταφυλιών, μαζί με νερό φυσικά. Μπορούμε να καταναλώσουμε όλες τις ποικιλίες σταφυλιών, αν και είναι προτιμότερο να επιλέξουμε τα βιολογικά. Ο σκοπός δεν είναι να αποδυναμώσει τον οργανισμό, στερώντας του βασικά θρεπτικά στοιχεία• το αντίθετο μάλιστα.

Η «Σταφυλοθεραπεία» μπορεί να διαρκέσει από 3 ημέρες μέχρι 2 βδομάδες. Εναλλακτική λύση στη μονοφαγική δίαιτα με σταφύλι είναι να καταναλώνεται μέχρι 2 κιλά την ημέρα σταφύλι και με άλλα τρόφιμα σε μειωμένες ποσότητες.

Σταφυλοθεραπεία: Ιδιότητες και οφέλη για τον οργανισμό
Τα σταφύλια ενεργοποιούν την αποτελεσματική αποτοξίνωση του οργανισμού, την απώλεια βάρους και την βελτίωση της συνολικής υγείας, επειδή:

Είναι διουρητικά
Το χαρακτηριστικό αυτό σημαίνει ότι εμποδίζουν την κατακράτηση υγρών και απομακρύνουν τις τοξίνες από το σύστημά σας με αποτελεσματικό τρόπο, κάτι που σας βοηθά να μειώσετε το βάρος σας. Αυτό οφείλεται κυρίως στα υψηλά ποσοστά καλίου που περιλαμβάνουν.

Περιέχουν φυτικές ίνες
Τα σταφύλια, μα ειδικά η φλούδα τους, αποτελεί σπουδαία πηγή εύπεπτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για μια υγιή διαδικασία απώλειας βάρους. Μας βοηθούν να νιώθουμε κορεσμό με μικρότερες ποσότητες φαγητού και μειώνουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, αλλά και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, μια μερίδα μαύρων σταφυλιών περιέχει 0.8 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτή η περιεκτικότητα παρέχει το 2 – 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Τα μαύρα και τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, τη ρεσβερατρόλη, η οποία υπάρχει συγκεντρωμένη στη φλούδα τους. Μία κούπα σταφυλιών περιέχει περίπου 160 γραμμάρια ρεσβερατρόλης. Αυτό το αντιοξειδωτικό φαίνεται πως έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες και μπορεί να ενεργοποιήσει τα ένζυμα του ήπατος, ώστε αυτό να απομακρύνει τις ανεπιθύμητες χημικές ουσίες από το σώμα μας. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι παίζει έναν ρόλο – κλειδί στην πρόληψη κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.

Περιέχει βιταμίνες
Τα σταφύλια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή διάφορων βιταμινών. Μία κούπα κόκκινων σταφυλιών προσφέρει 16 mg βιταμίνης C, που είναι περίπου το 27% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας ενός διατροφικούς προγράμματος 2.000 θερμίδων. Περιέχουν 22 mcg βιταμίνης Κ και 0.4 mf θειαμίνης, που αποτελούν περίπου το 28% και το 27% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας αντίστοιχα. Τα κόκκινα και μαύρα σταφύλια περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνών Ε, Α, Β-6, φολικού οξέος, βήτα- καροτίνης, άλφα καροτίνης και παντοθενικού οξέος (Β5). Το φάσμα των βιταμινών που εμπεριέχονται είναι τόσο μεγάλο, που καταφέρνουν να ομαλοποιήσουν το μεταβολικό μας σύστημα και έτσι να ενισχύσουν την διαδικασία απώλειας βάρους.

Περιλαμβάνουν φυσικά σάκχαρα
Τα σταφύλια περιέχουν φυσικά σάκχαρα, με σχεδόν 15 γραμμάρια ανά κούπα. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συστήνει να επιλέγουμε φυσικά σάκχαρα, σαν αυτά που βρίσκουμε στα σταφύλια και όχι στην επεξεργασμένη ζάχαρη, επειδή τα πρώτα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική επίδραση. Λόγω της φυσικής τους γλυκύτητας, μπορείτε να τα προτιμάτε ως έναν υγιεινό τρόπο για να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας. Εξάλλου, τα φυσικά σάκχαρα απορροφώνται πιο αργά από την επεξεργασμένη ζάχαρη, κάτι που βοηθά στη διαδικασία απώλειας βάρους. Αν θέλετε να ελέγξετε την περιεκτικότητα των σταφυλιών σε ζάχαρη, έχετε υπόψη σας οτι τα μαύρα σταφύλια είναι τα λιγότερο γλυκά, τα πράσινα βρίσκονται στη μεσαία θέση και τα κόκκινα είναι τα πιο γλυκά.

Πλούσια σε μέταλλα
Τα μέταλλα ρυθμίζουν βασικές λειτουργίες στον οργανισμό μας, μα κυρίως τη σωστή λειτουργία των νεφρών, του ήπατος και του κυκλοφοριακού μας συστήματος. Τα σταφύλια διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα μεταλλικών στοιχείων. Μία κούπα κόκκινων σταφυλιών για παράδειγμα περιέχει 288 mg καλίου, 0.2 mg χαλκού, 0.1 mg μαγνησίου και 0.5 mg σιδήρου. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Άλλα οφέλη της σταφυλοθεραπείας
Κάθε κούπα σταφυλιών περιέχει 62 μόνο θερμίδες, καθιστώντας τα ένα ιδανικό σνακ. Επίσης, σε αυτά περιέχεται ένα μικρό ποσοστό μελατονίνης, το οποίο μας βοηθά να χαλαρώνουμε και έτσι ενισχύει τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, αφού μειώνει το άγχος.

Τα αντιοξειδωτικά, επίσης, στα οποία προαναφερθήκαμε, είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι διαθέτουν αντιγηραντικές ιδιότητες, προστατεύοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης από τους ιστούς, βοηθώντας στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης. Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και συγκεκριμένα, τη λειτουργία του ιππόκαμπου, μίας δομής που συνεισφέρει στη ρύθμιση της απόκτησης ή απώλειας βάρους και στις φλεγμονές σε όλο μας το σώμα.

Τα σταφύλια επίσης περιέχουν ιντερλευκίνη, μόριο που βοηθά στην ανακούφιση και στη θεραπεία των φλεγμονών στο σώμα, επιτρέποντας τον αποτελεσματικότερο μεταβολισμό και την καλύτερη επίδοση στις ασκήσεις και στις δραστηριότητες που απαιτούν ενδυνάμωση.