Σταφίδες: Προστατεύουν τα κύτταρα από τις ασθένειες και τη γήρανση

Οι σταφίδες αποτελούν  ασπίδα προστασίας του οργανισμού, έχοντας πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Στο παρελθόν οι σταφίδες αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των προγόνων μας, οι οποίοι πίστευαν ότι περιείχε μαγικές και ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιούνται από την εποχή των προγόνων μας έως και σήμερα σε ευρεία μορφή, κυρίως σε επιδόρπια και στα πρωινά γεύματα.

Η σταφίδα προέρχεται από το αφυδατωμένο σταφύλι, σε έκθεση στον ήλιο ή σε ξηραντήρες, διακρίνεται σε ξανθή και μαύρη. Η άσπρη λέγεται και σουλτανίνα. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποδίδει 60 θερμίδες ανά 10 σταφίδες.

Οι σταφίδες αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακό ελληνικό προϊόν και διακρίνονται για τα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Αυτός είναι ο λόγος που οι σταφίδες χρησιμοποιούνται ευρέως στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική για να προσθέσουν ξεχωριστή γεύση και άρωμα.

Οφέλη για την Υγεία:

Οι σταφίδες γενικά έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, είναι δηλαδή πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όμως αποδίδουν και πολλές θερμίδες. Σε 100 γραμμάρια σταφίδας αντιστοιχούν 250 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι σταφίδας ισοδυναμεί περίπου με οκτώ φλιτζάνια φρέσκο σταφύλι. Οι σταφίδες αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες Β και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Επειδή αποτελούν καλή φυτική πηγή σιδήρου, βοηθούν στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Η σταφίδα (σκούρα ή ξανθή) είναι άριστη πηγή καλίου, που έχει αποδειχθεί ως ένα από τα στοιχεία που μειώνει την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών. Στην σταφίδα αφθονούν οι φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν κατά της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Μελέτη  έδειξε ότι 1/4 της κούπας σταφίδα την ημέρα, μειώνει την χοληστερόλη κατά 10%.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι σταφίδες περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν βακτήρια στο στόμα τα οποία ευθύνονται για την τερηδόνα και την ουλίτιδα. Οι ουσίες αυτές έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα, να εμποδίζουν την προσκόλλησή τους στα δόντια και τα ούλα και να εμποδίζουν τη δημιουργία οδοντικής πλάκας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από διατροφική άποψη παρουσιάζουν εξαιτίας της σημαντικής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά και κυρίως σε φαινόλες. Οι φαινόλες, οι οποίες απαντώνται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έχει φανεί να αποτελούν ασπίδα προστασίας των κυττάρων μας από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να επάγουν αντιδράσεις οξείδωσης των συστατικών των κυτταρικών μεμβρανών και κατά συνέπεια να πυροδοτήσουν καρκινικά μονοπάτια αλλά ακόμα και μονοπάτια γήρανσης.

Η αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφίμων είναι ευθέως ανάλογη με την περιεκτικότητά τους σε φαινόλες, με τις σταφίδες να κατατάσσονται αναφορικά με το φαινολικό περιεχόμενό τους στην ίδια θέση με τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.

Οι φλαβονόλες, οι οποίες αποτελούν την κύρια κατηγορία από τις περιεχόμενες στις σταφίδες φαινόλες, δεν φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά από τη διαδικασία ξήρανσης.

Οι σταφίδες αποτελούν ένα εύκολο αλλά και αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων, που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής μας.