Σταματούν οι άδειες εργασίας σε αλλοδαπούς

Αναγκαία λόγω της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μορατόριουμ στην παραχώρηση αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς. Δεν θα ανανεώνονται υπάρχουσες άδειες και δεν θα εγκρίνονται νέες.

Η απόφαση θα ισχύσει για τους τομείς της αρτοβιομηχανίας, ζαχαροπλαστικής, στο χονδρικό εμπόριο, στα τυπογραφεία, τυροκομεία, γαλακτοκομεία, όπου σήμερα υπάρχουν 430 άδειες εργασίας αλλοδαπών.

“Θέλω να υπογραμμίσω ότι το βασικό κριτήριο για να παραχωρείται άδεια σε εργαζόμενο από τρίτη χώρα είναι η κατάσταση της αγοράς εργασίας, δηλαδή ποια είναι τα ποσοστά της ανεργίας και αν υπάρχουν διαθέσιμοι Κύπριοι ή κοινοτικοί που με βάση τους κανονισμούς της νομοθεσίας έχουν προτεραιότητα”, πρόσθεσε.

Άδειες θα δίνονται στους τομείς της γεωργίας-κτηνοτροφίας, στους οποίους κατά το υπουργείο δεν υπάρχει η δυνατότητα μορατόριουμ, και σε περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με εξειδικευμένες εργασίες, για τις οποίες δεν υπάρχει ζήτηση.