Σταματήστε το κάπνισμα χωρίς να παχύνετε

“Να κόψεις το τσιγάρο είναι πολύ εύκολο. Το έχω κάνει πάνω από 50 φορές” λέει ο διάσημος για το χιούμορ του Γούντι Άλλεν. Μια από τις “παρενέργειες” της διακοπής του καπνίσματος είναι τα περιττά κιλά με τα οποία φορτώνονται οι πρώην καπνιστές καθώς, επειδή δεν μπορούν να καπνίσουν, τρώνε περισσότερο στα γεύματα. Όταν διακόπτουμε το κάπνισμα ο βασικός ρυθμός του μεταβολισμού μας αρχικά μειώνεται. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την πιθανή νευρικότητα που παρουσιάζουμε λόγω της έλλειψης του τσιγάρου και της νικοτίνης, μάς οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής. Αν οι τροφές που καταναλώνουμε είναι παχυντικές είναι πιθανό να αυξηθεί το βάρος μας. Αν όμως προσέξουμε τη διατροφή μας η διακοπή του καπνίσματος θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα χωρίς να μας φορτώσει με περιττά κιλά.

Επιλέγουμε υγιεινά σνακ μικρή ενέργεια (λίγες θερμίδες) όπως είναι τα φρούτα,τα καρότα, το αγγουράκι ή το γιαούρτι με ή χωρίς φρούτα.

Βάζουμε στο πρόγραμμά μας αεροβική άσκηση χαμηλής έντασης αρχικά: ποδήλατο, περπάτημα, κολύμπι, τρεξιμο.

Η διακοπή του καπνίσματος και ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες πρέπει να ενθαρρύνεται και δεν συνεπάγεται απαραίτητα την άυξηση του βάρους. Κι αυτό γιατί τα οφέλη που αποκομίζει το άτομο από την διακοπή του καπνίσματος δεν συγκρίνονται με πιθανή αύξηση του βάρους της τάξεως των 2-3 κιλών.

Για τη διακοπή του καπνίσματος αναζητήστε βοήθεια από τον παθολόγο που σας παρακολουθεί ή από τα antismoking centers, τα αντικαπνιστικά κέντρα της περιοχής σας.