Σταμάτησε η άνοδος της τιμής του πετρελαίου – Για ποιο λόγο…

Το πετρέλαιο είναι αιχμάλωτο ανάμεσα στο φάσμα ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, ο οποίος μείωσε τη ζήτηση και την ύπαρξη ενός περιβάλλοντος με πιθανούς κινδύνους στο πεδίο του εφοδιασμού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη σημείωσαν άνοδο μετά από διακυμάνσεις μεταξύ απωλειών 0,7% και κερδών 0,3%. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες για πρόσθετους δασμούς 25% οι οποίοι θα αφορούν σε όλες τις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές τη Δευτέρα. Αυτό συνέβη όταν το Πεκίνο δεσμεύτηκε για αντίποινα στην απόφαση της Ουάσιγκτον να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή. Μια επίθεση εναντίον δύο πετρελαιοφόρων της Σαουδικής Αραβίας στο δρόμο τους προς τις ΗΠΑ υπογράμμισε τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίες εντάσεις διαταράσσουν τις ροές πετρελαίου.

Μετά την καταγραφή του μεγαλύτερου τριμηνιαίου κέρδους σε σχεδόν μια δεκαετία, το πετρέλαιο χάνει έδαφος από τα τέλη του περασμένου μήνα. Ενδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία θα αντλήσει περισσότερ πετρέλαιο, προκειμένου να αντισταθμίσει τα χαμένα ιρανικά βαρέλια και οι επιδεινούμενες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι οι κυριότεροι λόγοι και έχουν στηρίξει τις καθοδικής πορείας προβλέψψεις για την τιμή στο ενδιάμεσο αργό πετρέλαιο του δυτικού Τέξας. Ωστόσο, η αύξηση της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης και η πιθανότητα περαιτέρω πτώσης της παραγωγής της Βενεζουέλας κρατούν ψηλά τις τιμές.