Σταδιοδρομία στα Ναυτιλιακά με πυξίδα το ISO/PAS 24438

Νέος Οδηγός καριέρας για υφιστάμενους και μελλοντικούς επαγγελματίες του κλάδου

Του Γιάννη Βασιάδη*

Με τη Ναυτιλιακή βιομηχανία να αναπτύσσεται σήμερα σε ταχύτητες … κόμβων, ολοένα και μεγαλώνει η ανάγκη για ενασχόληση νέων επαγγελματιών έτσι ώστε να μπορέσει να στελεχωθεί ο κλάδος της Ναυτιλίας σε ικανοποιητικό βαθμό. Η ανάγκη αυτή έχει ήδη εντοπιστεί και από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organisation – IMO), ο οποίος είναι ο εξειδικευμένος Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών με αποστολή την ασφάλεια και προστασία της διεθνούς Ναυτιλίας και την πρόληψη της προερχόμενης από τα πλοία ρύπανσης, τη διευκόλυνση της διεθνούς θαλάσσιας κυκλοφορίας καθώς και τη διαχείριση νομικών θεμάτων.

Αρωγός στην προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το κενό έρχεται ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) με την δημοσίευση ενός νέου Οδηγού που απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να κάνουν καριέρα στα Ναυτιλιακά, διασφαλίζοντας ότι κανείς πια δεν θα «χάσει» τον επαγγελματικό του προσανατολισμό στη θάλασσα. Πρόκειται για το ISO/PAS 24438 Ships and marine technology – Maritime education and training – Maritime career guidance, που παρέχει ένα ισχυρό εργαλείο λήψης αποφάσεων για άτομα του κλάδου, είτε αυτά έχουν σαφείς στόχους επαγγελματικής ανάπτυξης, είτε έχουν αβεβαιότητες που σχετίζονται με την πρόοδο στην σταδιοδρομία τους.

Πρωταρχικός σκοπός του Οδηγού είναι να βοηθήσει τους υφιστάμενους επαγγελματίες ή εκείνους που θα ήθελαν να εισέλθουν στο Ναυτιλιακό κλάδο, είτε επί του σκάφους είτε στην ξηρά, να καθορίσουν τι θα ήθελαν να επιτύχουν επαγγελματικά καθώς και τον τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων, λαμβάνοντας υπόψη:

  • τις προσωπικές τους περιστάσεις και το ακαδημαϊκό ιστορικό τους,
  • τις προηγούμενες επαγγελματικές τους εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες,
  • τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες τους,
  • την αλλαγή των απαιτήσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης που προκύπτουν από τη συνεχή εξέλιξη της Ναυτιλιακής βιομηχανίας,
  • τις τρέχουσες και μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης,
  • τις επιπτώσεις στην τεχνολογία, και
  • την αλλαγή των προσωπικών τους συμφερόντων, νοοτροπιών, ικανοτήτων και στόχων.

Ο Οδηγός καθοδηγεί στον εντοπισμό των δυνητικών θέσεων εργασίας στη Ναυτιλία παρέχοντας την ευχέρεια να διαλέξει κάποιος μέσα από εναλλακτικές πορείες για σταδιοδρομία. Θα μπορούσε να λεχθεί με βεβαιότητα ότι, το ISO/PAS 24438 μπορεί να αποτελέσει για τους επαγγελματίες την πυξίδα για ένα σίγουρο ταξίδι καριέρας στη θάλασσα, δείχνοντας τους την κατεύθυνση για τις καλύτερες αποφάσεις έτσι ώστε να επιτύχουν τους στόχους σταδιοδρομίας τους. Παράλληλα όμως, ο Οδηγός αναμένεται να βοηθήσει και τους πλοιοκτήτες, τα ναυπηγεία και όλους τους άλλους παράγοντες του κλάδου να ικανοποιήσουν αποτελεσματικά τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις τους για υψηλού επιπέδου, ποιοτικό και άρτια καταρτισμένο προσωπικό.

Το ISO/PAS 24438 διατίθεται από το Κέντρο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS).

* Ο Γιάννης Βασιάδης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS)