Στίβεν Χόκινγκ: Αν δεν «απεγκλωβιστούμε» από την Γη, το ανθρώπινο είδος θα αφανιστεί

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ένας από τους καλύτερους και διασημότερους επιστήμονες εν ζωή, προειδοποίησε πως αν δεν «απεγκλωβιστούμε» από την Γη, τότε το ανθρώπινο είδος θα αφανιστεί.

Ο γνωστός θεωρητικός φυσικός ανά καιρούς έχει κάνει πολλές «τρομακτικές» δηλώσεις, τόσο για την ζωή στον πλανήτη μας, όσο και για την… εξωγήινη. Τον τελευταίο καιρό όμως, έχοντας πατήσει στα 74, απομακρυσμένος από τις αμιγώς θεωρητικές έρευνες του πάνω στην φυσική, ο Χόκινγκ δείχνει να εστιάζει πάνω στην εξωγήινη ζωή.

Η εξωγήινη ζωή για τον Χόκινγκ όμως δεν ισοδυναμεί μόνο με πιθανές άλλες μορφές ζωής. Αυτό αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του ενδιαφέροντος του και μάλιστα για αυτό το λόγο συνεργάζεται με τον Ρώσο μεγιστάνα Yuri Milner, σε μια προσπάθεια ανίχνευσης εξωγήινων.

Παρόλα αυτά στο μυαλό του σπουδαίου φυσικού, πέρα από το να ψάχνουμε για εξωγήινους, οι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτόμαστε πιο στενά την εξωγήινη ζωή για… τους ίδιους μας τους εαυτούς. Πιο συγκεκριμένα, ο Χόκινγκ προειδοποίησε πως η ανθρωπότητα δεν θα έχει μέλλον αν δεν καταφέρει να μετοικήσει σε άλλους πλανήτες πέραν της Γης.

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, στην εποχή του διαστήματος, στην οποία θα αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο» έγραψε ο Χόκινγκ σε ένα μικρό απόσπασμα στο βιβλίο «How to Make a Spaceship» του Richard Branson που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

«Πιστεύω πως η ζωή στην Γη βρίσκεται υπό ένα διαρκώς αυξανόμενο ρίσκο να αφανιστεί από κάποια μεγάλη καταστροφή, όπως ένας πυρηνικός πόλεμος, κάποιος γενετικά τροποποιημένος ιός ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος. Νομίζω ότι η ανθρωπότητα δεν έχει μέλλον αν δεν μεταπηδήσει στο διάστημα» τόνισε ο Βρετανός καθηγητής.

Σε ίδιο μήκος κύματος με τον Χόκινγκ, βρίσκεται και ο διάσημος μεγιστάνας Ελον Μασκ, ιδρυτής και CEO της SpaceX, που πρόσφατα ανακοίνωσε πως ο στόχος του είναι σε έξι χρόνια να γίνει το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι στον Αρη. Αν αυτό πραγματοποιηθεί, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ένα ιστορικό γεγονός, όχι μόνο γιατί ο άνθρωπος θα πατήσει για πρώτη φορά σε άλλον πλανήτη, αλλά επειδή αυτό θα γίνει με ιδιωτική πρωτοβουλία!

Απώτερος σκοπός του Μασκ είναι να δημιουργήσει μια αποικία στον κόκκινο πλανήτη, όπου μέσα στα επόμενα 100 χρόνια θα φτάσει το ένα εκατομμύριο κατοίκους. «Θέλω να κάνω τον ‘Αρη να φαίνεται προσιτός, κάτι που μπορούμε να κάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας. Ο καθένας να μπορεί να πάει, αν το θέλει» είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για τις φιλοδοξίες του.

Πριν από ένα χρόνο, ο Αμερικανός επιχειρηματίας είχε δηλώσει πως: «Η πιθανότητα επιβίωσης του ανθρώπινου είδους είναι πολύ μεγαλύτερη αν η ανθρωπότητα εξαπλωθεί σε ένα πολυ-πλανητικό σύστημα. Αν περιοριστούμε στην Γη, τότε θα έρθει κάποια στιγμή που θα αφανιστούμε».