Στήριξη της Σλοβακίας για επίλυση του Κυπριακού

Η πρέσβειρα της Σλοβακίας στη Κύπρο Οξάνα Τόμοβα εξέφρασε τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η μορφή της λύσης θα πρέπει να αποφασιστεί από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας του Συντάγματος της Σλοβακίας, η κα. Τόμοβα αναφέρθηκε στις παραδοσιακά άριστες διμερείς σχέσεις, όπως τις χαρακτήρισε, μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας.

Αναφέρθηκε επίσης στις επιτυχημένες επισκέψεις του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας M. Lajčák στην Κύπρο καθώς επίσης και του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Ομήρου στη Σλοβακία.

Είπε ακόμη ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σλοβακία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας εντός του 2015.

Η κα. Τόμοβα δήλωσε ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της εδώ στο νησί έθεσε την εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ως προτεραιότητα της στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεών μεταξύ Κύπρου – Σλοβακίας.

Ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών παρουσιάζουν μια θετική τάση, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά το διμερή όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ρόλο της Σλοβακίας στη διευκόλυνση του δικοινοτικού διαλόγου μεταξύ των ηγετών και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και από τις δύο κοινότητες με στόχο την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Επεσήμανε ότι οι δικοινοτικές συνομιλίες, οι οποίες, όπως είπε, εισέρχονται τώρα στην πιο κρίσιμη φάση τους που θα καθορίσουν το μέλλον των προσπαθειών για την επίτευξη λύσης, χρειάζεται να στηριχθούν, όχι μόνο από όλους εδώ στην Κύπρο, αλλά και από την ευρύτερη διεθνή κοινότητα.

Εξέφρασε δε τη στήριξη της Σλοβακίας στις προσπάθειές που καταβάλλονται προκειμένου οι ειρηνευτικές συνομιλίες να καταλήξουν σε ένα δίκαιο αποτέλεσμα ως επίσης και την την πεποίθηση της χώρας της ότι η μορφή της λύσης θα πρέπει να αποφασιστεί από τους Ε/κ και τους Τ/κ.

Όπως είπε, οι «κυπριακής ιδιοκτησίας» συνομιλίες δεν είναι απλά μια φράση κενού περιεχομένου, αλλά είναι και θα πρέπει να θεωρείται ως ο ακρογωνιαίος λίθος των προσπαθειών για επίτευξη λύσης στο νησί.

“Εμείς, ως Σλοβάκοι, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στη διαδικασία – η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα μέλλον στο οποίο όλοι οι Κύπριοι μπορούν να ζήσουν σε ειρήνη, αρμονία, κοινή κατανόηση και ευημερία”, κατέληξε.