Στήριξη της θέσης για λύση στην βάση ΔΔΟ στην συνάντηση Τσίπρα – Μαλά

“Στη συνάντηση με τον ‘Έλληνα Πρωθυπουργό διαπιστώθηκε πλήρης στήριξη στη διαχρονική θέση της Ελληνοκυπριακής Πλευράς για λύση στη βάση ΔΔΟ” αναφέρει ο υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Σημειώνει παράλληλα πως “είναι κοινή θέση ότι χρειάζεται άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τη λύση του Κυπριακού. Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ενισχύεται η άποψη μας ως προς τα όσα διαδραματίστηκαν στις κρίσιμες συνομιλίες του Κρανς Μοντανά”.

“Οι συνομιλίες δεν μπορούν να επαναρχίσουν με προτάξεις, όρους, προϋποθέσεις και πύρινους λόγους που καλλιεργούν διχαστικό κλίμα. Ούτε βέβαια μπορούν να επαναρχίσουν με δήθεν νέες στρατηγικές που επίσης παραπέμπουν σε πρακτικές του παρελθόντος οι οποίες όσες φορές δοκιμάστηκαν απέτυχαν παταγωδώς” τονίζει.

Ταυτόχρονα αναφέρει πως “ήδη με το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Τουρκία όχι μόνο παραμένει στο απυρόβλητο αλλά επαινείται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τη στάση της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, οδήγησε σε εξαγγελίες νέων σοβαρών τετελεσμένων. Η λύση που εμείς επιδιώκουμε βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009”.

“Είμαστε οι μόνοι που έχουμε πρόταση ρεαλιστική και διεκδικητική για το πως πρέπει να προχωρήσουμε. Σαφώς και θα προχωρήσουμε από το σημείο που μείναμε στο Κρανς Μοντανά, δηλαδή, με τις υφιστάμενες συγκλίσεις, το πλαίσιο Γκουτέρες που καταργεί τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και επιστρέφει τη Μόρφου, και το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης που δίνει μόνο συμβουλευτικό ρόλο στις εγγυήτριες δυνάμεις .
Από εκεί και πέρα θα διαπραγματευτώ με διεκδικητικότητα και στη βάση αρχών, με διασυνδεδεμένο τρόπο τα εκκρεμούντα βασικά θέματα όπως ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ” επισημαίνει.

Την ίδια στιγμή δηλώνει “απόλυτα πεπεισμένος ότι με αυτόν τον τρόπο είτε θα καταλήξουμε σε λύση του Κυπριακού που είναι ο πρώτιστος στόχος, είτε θα εκθέσουμε την Τουρκία. Ο κ. Αναστασιάδης είχε αυτή την ευκαιρία και απέτυχε και στα δύο”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ως προς τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου και κατά πόσο προσεγγίστηκε από το Επιτελείο Μαλά, ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε «ούτε για αστείο. Η δική μας θέση είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσουμε με το ΕΛΑΜ ούτε και έχουμε οτιδήποτε κοινό για να συζητήσουμε. Όσοι συζήτησαν με το ΕΛΑΜ καθώς και ο κύριος Χρίστου να βγουν να απαντήσουν».