Στήριξη της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τον ΔΗΣΥ

Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο UCLAN, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση και ταυτόχρονα είναι υπέρμαχος και στηρίζει την ιδιωτική εκπαίδευση, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης «πρέπει να κουμαντάρουμε το σκάφος να παραμείνει στη σωστή πορεία».

“Αυτή είναι η Κύπρος, η Κύπρος των ευκαιριών» είπε ο κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε πως «αν αναλογιστεί κανείς ότι το 1985 είχαμε μόλις 3 χιλιάδες φοιτητές, σήμερα έχουμε στο σύνολο 38 χιλιάδες και είναι τρομακτική αύξηση, αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος».

Ο πήχυς, συνέχισε «πρέπει να είναι ακόμα πιο ψηλά. Σήμερα έχουμε 22 χιλιάδες ξένους φοιτητές, δεν αντιλαμβανόμαστε τη σημασία, είναι σαν να έχουμε μισό εκατομμύριο τουρίστες επιπρόσθετα το χρόνο. Γιατί για να έχεις τα εισοδήματα που αντιστοιχούν σε ένα ξένο φοιτητή χρειάζεται τουλάχιστον 25 τουρίστες. Ο τουρίστας θα μείνει μια βδομάδα ενώ ο φοιτητής θα μείνει ολόχρονα».

Ανέφερε ακόμα ότι «στα ιδιωτικά πανεπιστήμια απασχολούνται οι μορφωμένοι Κύπριοι, αυτοί που έχουν τα καλύτερα πτυχία βρίσκουν δουλειά στην Κύπρο. Εδώ έχουν ένα προσωπικό 200 ατόμων εκ των οποίων τα 190 πτυχιούχοι με μάστερ και δοκτοράτα. Αυτή είναι η Κύπρος του αύριο, η παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση γιατί διαμορφώνουμε νέους για το αύριο, αλλά και η καλύτερη οικονομική επένδυση προσελκύοντας ξένους φοιτητές στη Κύπρο».

Εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός, συνέχισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου «πάντα στηρίζαμε την εκπαίδευση και δεν διαχωρίζαμε στη καλή εκπαίδευση τη δημόσια και στην κακή εκπαίδευση την ιδιωτική. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε να δημόσια εκπαίδευση αλλά από την άλλη είμαστε υπέρμαχοι και στηρίζουμε την ιδιωτική εκπαίδευση που δημιουργεί τεράστιες προοπτικές για τον τόπο μας».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμα ότι «πρέπει να δούμε την Κύπρο του αύριο, να έχουμε μεγάλα οράματα για τον τόπο μας, να μην ικανοποιούμαστε με τα μικρά. Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές, ζούμε στην Κύπρο της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης και πρέπει να κουμαντάρουμε το σκάφος να παραμείνει στη σωστή πορεία».

Σε παρατήρηση ότι οι χιλιάδες ξένοι φοιτητές που φοιτούν σε πανεπιστήμια της Κύπρου είναι και οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού στη χώρα τους, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι όπως ο ίδιος δεν θα ξεχάσει ποτέ τη Νέα Υόρκη όπου σπούδασε έτσι και οι ξένοι φοιτητές «δεν θα ξεχάσουν ποτέ την Κύπρο. Όπως ο κάθε γονιός που έχει το παιδί του και σπουδάζει στο Λονδίνο θα πάει τουλάχιστον μία φορά να το επισκεφθεί» έτσι και εδώ πρέπει «κάποιος να λάβει υπόψη τις 22 χιλιάδες οικογένειες των συγκεκριμένων φοιτητών που θα επισκεφθούν την Κύπρο. Αυτοί οι φοιτητές θα είναι αύριο οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLAN ενώ του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα.