Στήριξη στην απόφαση Προέδρου για αναστολή συνομιλιών

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς,  μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε ότι η Τουρκία για άλλη μια φορά, δυστυχώς, επέλεξε να ακολουθήσει πολιτική που δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο.

Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στηρίζει πλήρως την απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες μέχρις ότου να συντρέχουν άλλες προϋποθέσεις.

Ο  κ. Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να εργαστεί ώστε να υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις.

Επίσης, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην περιοχή και επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για περιφερειακή συνεννόηση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Σαμαρά ερμηνεύεται ως επαναβεβαίωση του αδιάλειπτου ενδιαφέροντος και της αγάπης του για την Κύπρο, και ως απόδειξη του διαχρονικού ενδιαφέροντος και της αγωνίας του για επιβίωση κυπριακού λαού και κυπριακού Ελληνισμού.

Αναφερόμενος στην επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας με την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επέλεξε να ακολουθήσει πρακτική κλιμάκωσης της έντασης, σε μιαν περίοδο γεωπολιτικής αναβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις οποιεσδήποτε πιέσεις για συμμετοχή σε διάλογο προκειμένου να επιβληθεί λύση που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο κράτος και τα οφέλη θα τα καρπωθούν οι νόμιμοι κάτοικοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.