Στήριξη Προέδρου στον Ισπανό Πρωθυπουργό – Αναβάλεται η Σύνοδος

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αναφέρεται ότι ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αργά το απόγευμα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό Πρωθυπουργό κ. Μαριάνο Ραχόι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη της Κύπρου προς τον Ισπανό Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση του στις προσπάθειες που καταβάλλει για μια ενωμένη Ισπανία και κατά των αποσχιστικών προσπαθειών της Καταλονίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Ισπανό Πρωθυπουργό ότι κατανοεί απόλυτα την ανάγκη για τήρηση της συνταγματικής τάξης της Ισπανίας και ότι η Κύπρος θα προσφέρει σταθερή στήριξη στην Ισπανική Κυβέρνηση τόσο εντός της ΕΕ όσο και στα ΗΕ, καθώς και σε όποιο άλλο διεθνές βήμα η Κύπρος συμμετέχει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Ραχόι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με τον Ισπανό Πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η Ισπανική Κυβέρνηση στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό βασισμένη στις αρχές της ΕΕ και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Ραχόι συμφώνησαν, επίσης, για την αναβολή της προγραμματισμένης Συνάντησης των ηγετών των χωρών του νότου που θα πραγματοποιείτο στη Λευκωσία στις 9 με 10 Οκτωβρίου, υπό το φως και των κρίσιμων συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο στην ΕΕ για το Μέλλον της Ευρώπης.

Συμφώνησαν, επίσης, η Σύνοδος των MED7 να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το πρώτο δεκαήμερα του Δεκεμβρίου.