Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καινούρια ζωή στην διαδικασία επίλυσης

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως οι πρώτοι γύροι διαπραγματεύσεων, από τον διορισμό του νέου διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζουν την υπόσχεση πως οι πλευρές επιδεικνύουν πολλή σοβαρή πρόθεση στον τρόπο που εμπλέκονται. Κι αρχίζουμε τώρα να βλέπουμε την αρχή πραγματικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε  ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της νέας δυναμικής που δημιουργεί στο κυπριακό ο διορισμός του νέου ειδικού συμβούλου του ΓΓ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, εκφράζουν οι Αμερικανοί.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως αυτό ήταν ξεκάθαρο και στην συνάντηση Κέρι – Αναστασιάδη, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι δεσμευμένη στο να εργαστεί με τον νέο διαπραγματευτή»

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο κ. Κέρι ξεκαθάρισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα αισθάνθηκε ότι η Τουρκία που είναι ως γνωστόν παίκτης-κλειδί, υποστηρίζει την προσπάθεια και θέλουν να δουν το θέμα να επιλύεται.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αργότερα μέσα στην εβδομάδα τους Τουρκοκύπριους και να εμπλακούμε. Γενικά πάντως, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, πως έχουμε καινούργια ζωή στην διαδικασία και επιθυμούμε να είμαστε υποστηρικτικοί».

Ο αξιωματούχος είπε πως οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εστιάστηκαν στις ανανεωμένες προσπάθειες των ειρηνευτικών συνομιλιών και τον διορισμό του κ. Αϊντε.

«Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πόσο σθεναρά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο πλευρών με την διευκόλυνση του κ. Αϊντε. Ο κ. Κέρι ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να εμπλακεί προσωπικά και να βοηθήσει όσο μπορεί να προωθηθεί η διαδικασία. Ξεκαθάρισε ότι το κυπριακό και η εισαγωγή νέας ενέργειας στις συνομιλίες επίσης συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα και πως θα παραμείνουμε εμπλεγμένοι, όταν θα λάβει χώρα αριθμός επαφών και με τις δύο πλευρές και τον κ. Αϊντε», είπε.

Για το θέμα της πιθανής επίσκεψης Κέρι και της προσωπικής του εμπλοκής, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι αν υπάρχει κάποια στιγμή στις συνομιλίες που οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν, ο κ. Κέρι είναι έτοιμος να το πράξει.

«Δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει τα σχέδιά μας. Ο κ. Αϊντε έκανε δύο επισκέψεις στο νησί και τώρα θα επιταχύνει την προσπάθεια να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τις πλευρές όλο τον Οκτώβριο. Θα δούμε πότε θα επέλθει η στιγμή, όταν αυτός και οι πλευρές πιστεύουν ότι μία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών θα μπορούσε να είναι υποβοηθητική».

Ανέφερε τέλος ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Τζον Κέρι συζήτησε το Ουκρανικό.

«Η Κύπρος ήταν βράχος εντός της ΕΕ στη συνέχιση της υποστήριξης του κόστους που έπρεπε να επιβάλουμε να πληρώσει η Ρωσία και ειδικά των κυρώσεων. Και πληρώνει (η Κύπρος) οικονομικό τίμημα. Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Κύπρο για την αλληλεγγύη της¨.
Συνομίλησαν επίσης για την ζωτική σημασία της πλήρους εφαρμογής των 12 σημείων του ειρηνευτικού σχεδίου του Μινσκ, της 5ης Σεπτεμβρίου και υπογράμμισαν το έργο που μπορούν να επιτελέσουν ως μέλη του ΟΑΣΕ στην επιτήρηση και εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.