Στάση ύπνου: Τι προβλήματα δημιουργεί ο τρόπος που κοιμάστε

Σύμφωνα με μελέτες, αφιερώνουμε κατά μέσο όρο 25 χρόνια από τη ζωή μας στον ύπνο. Ο καλός ύπνος έχει πολλά οφέλη, καθώς δεν αναζωογονεί μόνο το σώμα αλλά επιτρέπει και στον εγκέφαλο να λειτουργεί αποδοτικά.

Η ποιότητα του ύπνου δεν εξαρτάται μόνο από τη διάρκειά του αλλά και από τη στάση του σώματος.

Στάσεις ύπνου
Δεν υπάρχει πραγματικά μία σωστή στάση που ο γιατρός μπορεί να συνιστά για ύπνο. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι δεν πρέπει να αλλάζετε τον φυσικό τρόπο ύπνου σας εκτός εάν υπάρχει ιατρική αναγκαιότητα. Το ανθρώπινο σώμα τείνει να βρίσκει ασυνείδητα τη θέση που είναι πιο άνετη γι ‘αυτό. Ωστόσο, είναι πιθανό, ορισμένα προβλήματα, όπως η υπνική άπνοια, το ροχαλητό, ο πονοκέφαλος, η καούρα και η δυσκολία στην πλάτη, να γίνουν χειρότερα λόγω του τρόπου με τον οποίο κοιμάστε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται μόνο σε μια συγκεκριμένη θέση κάθε βράδυ και τείνουν να βρίσκουν άλλες θέσεις άβολες και μερικές φορές επώδυνες. Ο ύπνος σε θέσεις διαφορετικές από τις φυσικές του, τείνει να μετατρέπεται σε ανήσυχο και ενοχλητικό.

Πολλοί άνθρωποι, συνήθως, επιλέγουν τη θέση του ύπνου με βάση το επίπεδο άνεσης στην αναπνοή. Εάν ο αεραγωγός στο λαιμό γίνεται στενότερος, ο άνθρωπος αυτός επιλέγει να κοιμάται μπρούμυτα. Συνιστάται ότι οι άνθρωποι που ροχαλίζουν και εκείνοι με υπνική άπνοια δεν πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα. Η συνιστώμενη θέση για τέτοιου είδους άτομα είναι σε μία από τις δύο πλευρές τους, καθώς έτσι διατηρούνται ανοικτοί οι αεραγωγοί τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της καούρας, ενώ ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μπορεί να την καταστήσει χειρότερη.

Οι γιατροί έχουν επίσης συστήσει ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας στην καρδιά, κάτι που είναι καλό τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε επαρκή ύπνο τη νύχτα, διότι χωρίς αυτόν ο οργανισμός παραμένει κουρασμένος την επόμενη μέρα, γεγονός που μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητά σας. Επομένως, ένας καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Το στρώμα σας μπορεί επίσης να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της ποιότητας του ύπνου σας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η στάση που επιλέγετε στον ύπνο είναι πιθανό να ευθύνεται για τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε.

Η στάση του στρατιώτη: Κοιμάστε ανάσκελα με τα χέρια στα πλάγια; Είναι η καλύτερη στάση στον ύπνο, καθώς ξεκουράζετε τη σπονδυλική στήλη, τον αυχένα και τα χέρια σας.

Η στάση αστερίας: Το άτομο κοιμάται ανάσκελα με τα χέρια σηκωμένα και τα πόδια ανοιχτά. Η στάση αυτή μειώνει την πιθανότητα πονοκεφάλων.

Στο πλάι: Η στάση στο πλάι με τα χέρια ευθεία προς τα κάτω, είναι η ιδανική για τη σπονδυλική σας στήλη, καθώς ακολουθεί τη φυσική καμπυλότητά της. Για την υγεία των ζωτικών οργάνων, είναι προτιμότερο να επιλέγετε την αριστερή πλευρά.

Στάση πλάγιας έκτασης: Αν κοιμάστε στο πλάι με τα πόδια ελαφρώς λυγισμένα και τα χέρια τεντωμένα μπροστά, επιλέγετε και πάλι την αριστερή πλευρά, που είναι καλύτερη για τα ζωτικά όργανα.

Εμβρυϊκή στάση: Στην εμβρυϊκή στάση, που είναι και η πιο δημοφιλής, το άτομο κοιμάται στο πλάι με τα πόδια λυγισμένα προς το στήθος και το πιγούνι να γέρνει προς τα κάτω. Την επιλέγει περίπου το 40% των γυναικών.

 

Στάση «ελεύθερη πτώση»: Αν κοιμάστε μπρούμυτα, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας και οι ειδικοί συμβουλεύουν να την αποφεύγετε. Ασκείτε πίεση στη σπονδυλική σας στήλη με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στον αυχένα και τη μέση.

Όρθια στάση: Είναι η στάση των βουδιστών μοναχών, οι οποίοι ορκίζονται στα οφέλη της. Για να κοιμηθείτε με ανυψωμένο το κεφάλι θα χρειαστείτε σίγουρα τουλάχιστο ένα μεγάλο μαξιλάρι!

Πηγή: Bright Side