Στάση εργασίας αύριο, για το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Τμήματος Δασών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κλάδου υπαλλήλων του τμήματος δασών, θα πραγματοποιηθεί αύριο, στάση εργασίας και διαμαρτυρία, για το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Τμήματος Δασών

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ο Κλάδος Υπαλλήλων Τμήματος Δασών ανέμενε, μέχρι και την υστάτη, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης του Τμήματος Δασών, μέσα από την αποπαγοποίηση των κενών θέσεων πρώτου διορισμού στο Τμήμα Δασών αλλά και τη συμπερίληψη τουλάχιστον των μισών – σε πρώτη φάση – θέσεων που καταργήθηκαν την περίοδο 2012 – 2015 στο νομοσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, και είμαστε πλέον υπόχρεοι να προχωρήσουμε σε προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019.

Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 08:30 – 10:30, ώρα που θα συζητείται ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή και θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Ως Κλάδος, έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τα μέλη μας αλλά και τα δάση της χώρας μας από αυτή την παρατεταμένη ελλειμματική και επικίνδυνη κατάσταση καθώς το Τμήμα Δασών, ως ο υπεύθυνος φορέας για τη διαχείριση των δασικών πόρων της χώρας μας, αλλά και για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών, αφήνεται να φέρει σε πέρας την αποστολή του με σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης.

Την αναγκαιότητα της άμεσης επίλυσης του προβλήματος, ο Κλάδος την έχει επισημάνει και επεξηγήσει επανειλημμένα. Παράταση της υφιστάμενης κατάστασης εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους τόσο για την ασφαλή προστασία των δασών μας, όσο και για τα μέλη μας, αλλά και για την κοινωνία και την οικονομία γενικότερα. Παρά τις υποσχέσεις που ο Κλάδος λαμβάνει διαχρονικά για στήριξη στο έργο του Τμήματος Δασών και του προσωπικού του, παρά τις διαβεβαιώσεις για το δίκαιο του αιτήματος μας, για ακόμα μια φορά τα λόγια δεν έχουν περάσει σε πράξεις.

Η διατήρηση των δασών σε αειφόρο πορεία και ανάπτυξη σημαίνει ορθή διαχείριση και αποτελεσματική προστασία. Σημαίνει απαραίτητα ένα δυνατό και σωστά στελεχωμένο δασικό Τμήμα για να μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του προσωπικού, μακριά από εξαντλητικά και επικίνδυνα προγράμματα εργασίας των 60 και 70 ωρών ανά εβδομάδα.

Έχουμε ήδη εξηγήσει ότι η σημερινή στελέχωση του Τμήματος Δασών σε απόλυτους αριθμούς είναι κατά 100 υπαλλήλους λιγότερη από την προβλεπόμενη του 2011. Η στελέχωση αυτή είναι χειρότερη κι από αυτήν που υπήρχε το καλοκαίρι του 2016, οπόταν είχαμε τις τεράστιες και καταστροφικές πυρκαγιές της Σολιάς και της Αργάκας!

Επαναλαμβάνουμε ότι, αποφύγαμε συνειδητά και σκόπιμα να προβούμε στη λήψη δυναμικών μέτρων εν μέσω της ευαίσθητης περιόδου των δασικών πυρκαγιών, αλλά αυτό δεν έχει εκτιμηθεί εκ μέρους της πολιτείας.

Λυπούμαστε για την εξέλιξη αυτή, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να προστατεύσουμε τα μέλη μας και να καταγγείλουμε δημόσια τη μη επίλυση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος. Δηλώνουμε επίσης ότι, περαιτέρω παράταση στην επίλυση του προβλήματος, θα μας υποχρεώσει να εξετάσουμε την προοπτική κλιμάκωσης των δυναμικών μέτρων.