Σπουδαία πρωτιά για τον ΟΚΑΝΑ στα προγράμματα απεξάρτησης

Έπειτα από έρευνα ανάμεσα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, ο ΟΚΑΝΑ κατέγραψε σημαντική πρωτιά όσον αφορά στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας σε πρώην χρήστες που εντάσσονται σε προγράμματα απεξάρτησης.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, έρευνα που έγινε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία και Βρετανία) έφερε στην πρώτη θέση την Ελλάδα  για τις υπηρεσίες υγείας και φροντίδας των Μονάδων του ΟΚΑΝΑ προς τους πρώην χρήστες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα απεξάρτησης.

Στη  μελέτη συμμετείχαν 3.000 άτομα, ιατροί και μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων, με τους τελευταίους να απαντούν σε ποσοστό 100% ότι λαμβάνουν σημαντική ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το σχετικό δείκτη, η Ελλάδα κατακτά με… άνεση την πρώτη θέση, έπεται η Γερμανία με ποσοστό 63%, ενώ ακολουθούν η Νορβηγία και η Πορτογαλία,  με ποσοστό 62% και 61%, αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα και την Πορτογαλία καταγράφονται σύμφωνα με την έρευνα τα χαμηλότερα ποσοστά κακής χρήσης ουσιών και «εκτροπής» της φαρμακευτικής θεραπείας, με τα σχετικά ποσοστά να κυμαίνονται κάτω του 10% (Ελλάδα 5% και Πορτογαλία 8%).

Η διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει ότι «η σχετική μελέτη καταδεικνύει την ασφάλεια της παροχής φαρμακευτικής θεραπείας στην Ελλάδα, αλλά και την ουσιαστική δουλειά του ΟΚΑΝΑ και του θεραπευτικού προσωπικού του στη διαμόρφωση ενός θεραπευτικού πλαισίου, που στηρίζει βήμα βήμα τον ασθενή μέχρι την αποκατάστασή του, διασφαλίζοντας έτσι ολιστικά την ατομική και συνολικά τη δημόσια υγεία».