Σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο οι τιμές των μετάλλων

Ανοδικά κινούνται οι τιμές των βασικών μετάλλων με πρωταγωνιστή τον ψευδάργυρο που άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, καθώς ενισχύθηκε κατά 6,9% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Η τιμή του άγγιξε τα $3.637.50/τόνο.

Δείκτης έξι βιομηχανικών μετάλλων έκλεισε σε υψηλό 13 ετών.

Το αλουμίνιο είναι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, ενώ ο χαλκός έφτασε κοντά στα 10.000 δολ/ τόνο,

Τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού εξαπλώνονται από την Κίνα ως την Ευρώπη, καθώς οι ελλείψεις σε ενέργεια εκτοξεύουν τα κόστη της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, απειλώντας να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.

Μόλις χθες, η Nyrstar, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ψευδάργυρου, ανακοίνωσε την περικοπή κατά 50% της παραγωγής στα τρία ευρωπαϊκά μεταλλουργεία, επικαλούμενη την εκτόξευση των τιμών ενέργειας, μια εξέλιξη που καθιστά οικονομικά ασύμφορη τη λειτουργία της.

Μπορεί η προσοχή μας να είναι στραμμένη στη Γηραιά Ήπειρο, όπου οι τιμές φυσικού αερίου, άνθρακα και ρεύματος χτυπούν αλλεπάλληλα ρεκόρ, αλλά η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην Κίνα.

Οι τιμές εισαγωγών για τα εργοστάσια της χώρας εκτινάχθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 26 ετών, πυροδοτώντας ένα μπαράζ ανατιμήσεων στα βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια ώρα, με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η ζήτηση για μέταλλα και ενέργεια είναι η υψηλότερη των τελευταίων δύο ετών, επιτείνοντας τις πιέσεις στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης και ωθώντας προς τα ύψη τις τιμές.

Check Also

Oι 10 ποιο ακριβές πόλεις στον κόσμο

Το Τελ Αβίβ του Ισραήλ είναι αυτή τη στιγμή, η ακριβότερη πόλη σε ολόκληρο τον …

H Amazon με κόστος $4 δισ. και μπόνους $3.000 σε κάθε εργαζόμενο έλυσε το πρόβλημα…

Όταν το Olive Bay έδεσε στο λιμάνι του Everett στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όλοι γνώριζαν …