Σούπερ τυφώνας σαρώνει τις Φιλιππίνες

Τρεις νεκρούς και επτά τραυματίες άφησε μέχρι στιγμής πίσω του ο ισχυρός τυφώνας `Haiyan` που πλήττει τις Φιλιππίνες.

Πρόκειται για τον πλέον ισχυρό τυφώνα του έτους και ίσως τον ισχυρότερο που έπληξε τη χώρα. Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βρουν στέγη σε καταφύγια. Ο `Haiyan` έχει αναβαθμιστεί στην κλίμακα πέντε των καταιγίδων, προκαλώντας κύματα ύψους  5-6 μέτρων. Έπληξε περισσότερο κατοικημένες περιοχές καθώς και τουριστικά θέρετρα όπως το νησί Boracay.

Οι Αρχές προειδοποίησαν ότι ο τυφώνας θα προκαλέσει ανέμους ταχύτητας έως και 313 χιλιομέτρων την ώρα και κάλεσε σχεδόν 12 εκατομμύρια κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους σε 20 τουλάχιστον περιοχές.

Τουλάχιστον 200 τοπικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί ενώ αναστάληκαν και τα δρομολόγια λεωφορείων καθώς ο τυφώνας προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές που υπερχείλησαν δρόμους και υποστατικά.

Σχολεία, καταστήματα και γραφεία παρέμειναν κλειστά στις κεντρικές περιοχές της χώρας.

Ο χειρότερος τυφώνας που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως είναι ο Camile το 1969,  που έπληξε την πολιτεία του Μισισσιπή. Οι Φιλιππίνες πλήττονται ετησίως από τουλάχιστον 20 τυφώνες. Το 2011 ο τυφώνας Washi στοίχισε τη ζωή σε 1,200 ανθρώπους .