“Σοφός” Μπόφινγκερ: “Όχι” στη συμμετοχή ιδιωτών στη διάσωση

Την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, ζητεί ο καθηγητής Οικονομίας και μέλος της «Επιτροπής των Σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, Πέτερ Μπόφινγκερ.

Προειδοποιεί για κίνδυνο εξάπλωσης της ανασφάλειας μεταξύ των καταθετών και σε άλλες χώρες και προτείνει τη σταθεροποίηση της Κύπρου χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών καταθετών.

«Αυτή η δήθεν απαλλοτρίωση των επενδυτών δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ολόκληρη την ευρωζώνη» επισημαίνει ο κ. Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Passauer Neue Presse» και προειδοποιεί για «μοιραίες συνέπειες».

«Η ευρωκρίση θα επιδεινωθεί και πάλι και θα κοστίσει στην Ευρώπη πολύ περισσότερα από όσα πιστεύει κανείς τώρα ότι μπορεί να εξοικονομήσει με τη συμμετοχή των καταθετών στην Κύπρο» δηλώνει, ενώ υποστηρίζει ότι με τη συμμετοχή των αποταμιευτών «διαρρηγνύεται το δεύτερο τείχος προστασίας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος», μετά τον Οκτώβριο του 2010, όταν αμφισβητήθηκε, όπως λέει, η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. «Έκτοτε τα κρατικά ομόλογα δεν είναι πλέον σίγουρα. Αυτό ισχύει τώρα και για τις καταθέσεις των αποταμιευτών. Είναι το δεύτερο ταμπού που σπάει. Ελλοχεύει ο κίνδυνος οι καταθέτες σε άλλες χώρες να νιώσουν ανασφαλείς και να κλείσουν τους λογαριασμούς τους» προειδοποιεί ο κ. Μπόφινγκερ και αναφέρεται στις εικόνες μπροστά στα ΑΤΜ των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες, υποστηρίζει, επηρεάζουν ψυχολογικά την κατάσταση των αγορών.