Σοβαρές διαπιστώσεις για το ΡΙΚ στην έκθεση του Γ. Ελεγκτή

Η Ελεγκτική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσίοτητα την ειδική, ετήσια έκθεσή της για το Ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) στο πλαίσιο του ελέγχου που διενήργησε η Υπηρεσία για το έτος 2017. Δόθηκαν επίσης οι Ειδικές Εκθέσεις με θέμα «Έλεγχος Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού» και «Έλεγχος Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών» .

Την έκθεση για το ΡΙΚ μπορείτε να τη δείτε αυτούσια στον πιο κάτω σύνδεσμο:

2018.06.15 Ελεγχος Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου 2017

Όσον αφορά το ΡΙΚ,  κυριότερες διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περιλαμβάνουν:

– Αναλογιστικό έλλειμμα στο ταμείο συντάξεων, που στις 31.12.2017 ανήλθε στα 122 εκ. ευρώ περίπου. Το ταμείο αυτό θεωρείται εδώ και χρόνια ως μια ωρολογιακή βόμβα. Και επισημαίνεται στην έκθεση ότι υποβλήθηκε καταγγελία για το Ταμείο και η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

– Έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης, ύψους €8,75 εκ., και σύνολο υποχρεώσεων που υπερβαίνει το σύνολο του ενεργητικού κατά 141,4 εκ. Τα εν λόγω στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ικανότητα του Ιδρύματος να συνεχίσει ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα στηρίζεται στη συνέχιση παροχής κρατικής χορηγίας και στη μη υποχρέωση για άμεση καταβολή των οφειλών στο Ταμείο Συντάξεων και των περιθωριακών ωφελημάτων του προσωπικού.

– Η συσσωρευμένη οφειλή του Ιδρύματος για περιθωριακά ωφελήματα, που ανήλθε στις 31.12.2017 σε €8.296.023. Ποσό ύψους €146.195 έχει καταβληθεί στο Διευθυντικό Προσωπικό και πρέπει να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, μη αποκλειομένων και των δικαστικών, για την επιστροφή τους σε λογαριασμό του Ιδρύματος.

– Σημαντική καθυστέρηση στη λήψη ενεργειών στη βάση των συστάσεων της μελέτης που έγινε για τον Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχεδιασμό για το ΡΙΚ.

– Μη προσκόμιση των απαιτούμενων ακαδημαϊκών προσόντων από 9 άτομα του προσωπικού.

– Μείωση εσόδων από διαφημίσεις

-Καθυστέρηση στην αναδιοργάνωση του Εμπορικού Τμήματος.

-Επειδή η σύναψη ειδικών συμφωνιών «barter agreements» παραπέμπει σε αγορά υπηρεσιών ή αγαθών, συστήσαμε όπως τηρούνται οι διατάξεις του περί Δημοσίων Συμβάσεων Νόμου για να διασφαλίζονται οι αρχές της διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και χρηστής διοίκησης.

-Μεγάλη καθυστέρηση στην μηχανογράφηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών από την καταχώριση μέχρι και την προβολή των διαφημίσεων.

-Χρεώστες ύψους €2.354.828 μετά την πρόβλεψη για επισφαλή χρέη ύψους €1.449.712 με υψηλό κίνδυνο και αδυναμία ανάκτησης των εισπρακτέων. Το Ίδρυμα θα πρέπει να διερευνήσει τους λόγους για τη συσσώρευση και μη έγκαιρη απαίτηση των πιο πάνω οφειλών, και εάν και εφόσον διαπιστωθούν λάθη και παραλείψεις να εξεταστεί το ενδεχόμενο απόδοσης ευθυνών στους αρμόδιους λειτουργούς του Ιδρύματος.

-Εισηγηθήκαμε, υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται το Κράτος, το Ίδρυμα, σε συνεννόηση με τον Νομικό του Σύμβουλο, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες για τερματισμό της παραχώρησης περιθωριακών ωφελημάτων που δεν συνάδουν με αυτά που παραχωρούνται στο κεντρικό Κράτος.

-Μη συνεισφορά των υπαλλήλων στο επικουρικό σχέδιο υγείας. Μη νομοθετική ρύθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Συνεργατών και τη συμμετοχής τους στο επικουρικό σχέδιο Υγείας.

-Επιβολή προστίμου ύψους €10.000 από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για άσκηση αθέμιτης εμπορικής πρακτικής από το ΡΙΚ στον τρόπο προώθησης συγκεκριμένης κρουαζιέρας.

-Σύσταση για καταγραφή της διαδικασίας/πολιτικής εξασφάλισης χορηγιών.
Ανανέωση συνεργασίας με το Νομικό Σύμβουλο χωρίς να τηρηθούν οι πρόνοιες της εγκυκλίου ΓΛ/ΑΑΔΣ 76 ημερ. 27.4.2016.

-Ενοικίαση οχημάτων χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού.

-Σύσταση για ορθολογιστική λειτουργία του ΔΣ, για την εξοικονόμηση χρόνου και οικονομικών πόρων του Ιδρύματος και την πιο αποτελεσματική λειτουργία του.

-Τροποποίηση ουσιώδους όρου στο στάδιο εκτέλεσης σύμβασης για παραγωγή προγράμματος η οποία ήταν υπέρ του Αναδόχου.

-Συνομολόγηση συμφωνιών ορισμένου χρόνου με ηθοποιούς και παρουσιαστές οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί αντί να συνομολογούνται συμφωνίες με το καθεστώς παροχέα υπηρεσιών.

-Πρόσληψη συνεργάτιδας ορισμένου χρόνου ως παρουσιάστριας με τη μέθοδο Head Hunting κατά παράβαση των Εσωτερικών Κανονισμών του Ιδρύματος.

-Μετατροπή συμβασιούχου με το καθεστώς της αγοράς/μίσθωσης υπηρεσιών σε εργοδοτούμενο αορίστου χρόνου κατά παράβαση των σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείου Οικονομικών.

-Σύσταση για κατάτμηση των δαπανών σε κέντρα κόστους ώστε να παρέχεται ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τα κόστη των προγραμμάτων.

– Σύσταση για πλεονασμό Συνεργατών Αορίστου Χρόνου και όχι εφαρμογής Σχεδίου Πρόωρης Εθελούσιας Αφυπηρέτησης για το μόνιμο προσωπικό.