Σλοβενία:Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ανέρχονται στα 5 δις

Αναμένεται να χρειαστεί μέχρι €5 δισεκατομμύρια η Σλοβενία, για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, δηλώνουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ένα ποσό, το οποίο, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι θα αναγκάσει τη Σλοβενία να υποβάλει αίτηση για οικονομική στήριξη.

Η σλοβενική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποφύγει την αίτηση οικονομικής στήριξης, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ακόμη και αν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης να ανέλθει στα €4.6 δις δεν θα απαιτηθεί βοήθεια.

Οι τράπεζες της χώρας παρουσιάζουν προβληματικά δάνεια ύψους €8 δις, που αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ της χώρας, κάτι που δημιουργεί συνειρμούς ότι η Σλοβενία θα κατατεί η έκτη χώρα που θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Στις 13 Δεκεμβρίου η Κυβέρνηση θα λάβει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που θα καταδείξει τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα της χώρας. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι θα χρειαστούν €5 δις, ενώ πηγή κοντά στην πρωθυπουργό Αλένκα Μπράτουσεκ δηλώνει ότι θα απαιτηθούν €4,6 δις.

Στο μεταξύ το χρηματιστήριο της χώρας ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Πάντως ο οίκος Fitch αναφέρει ότι η χώρα θα χρειαστεί €4,6 δις στο χειρότερο σενάριο, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το αποθέματα των €1,2 δις της χώρας.

Η Κυβέρνηση παρουσίασε πρόγραμμα μέτρων εξυγίανσης περιλαμβανομένων αυξήσεων φόρων, περικοπές εξόδων και ιδιωτικοποιήσεις, αριθμού κρατικών οργανισμών περιλαμβανομένων και του οργανισμών τηλεπικοινωνιών, για το οποίο η Deutsche Telekom παρουσιάζεται ως πιθανός αγοραστής.