Σκωτία: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Η Νίκολα Στάρτζον αναμένεται να καταλάβει τη θέση του πρωθυπουργού της Σκωτίας! Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Σκωτίας που γυναίκα καταλαμβάνει αυτή την θέση! Η εκλογή της θεωρείται βέβαιη στην ηγεσία του κυβερνώντος Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή του Αλεξ Σάλμοντ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την ήττα του δημοψηφίσματος της 18ης Σεπτεμβρίου, έληξε χθες με μοναδική υποψήφια τη Στάρτζον.

Η επί επταετία αντιπρόεδρος του SNP θα αναλάβει τα ηνία ενός κεντροαριστερού κόμματος που προσελκύει διαρκώς νέα μέλη.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, που έληξε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 55% έναντι 45% υπέρ της απόσχισης, υποχρέωσε την κεντρική πολιτική σκηνή να προχωρήσει σε παραχωρήσεις προς τη Σκωτία και σε υποσχέσεις μεγαλύτερης αυτονομίας.

«Πάντα θα υποστηρίζω την ανεξαρτησία της Σκωτίας, αλλά, με τα κόμματα του Γουέστμινστερ (του Λονδίνου) να παίρνουν ήδη πίσω τις υποσχέσεις για νέες εξουσίες, το άμεσο καθήκον μου θα είναι να φροντίσω ότι θα τις τηρήσουν», δήλωσε η Στάρτζον.

Η Σκωτσέζα πολιτικός, η οποία χάραξε τη στρατηγική του δημοψηφίσματος, χαρακτήρισε «δύσκολο να ακολουθήσει κανείς τα βήματα του Αλεξ (Σάλμοντ)», του ανθρώπου που έφερε τα σκωτσέζικα αιτήματα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής.

Η εφημερίδα Guardian σημειώνει ότι χιλιάδες νέοι υποστηρικτές έχουν συρρεύσει στο κόμμα μετά τη 18η Σεπτεμβρίου, αυξάνοντας τα μέλη του σε 84.000 και αναδεικνύοντας το κυβερνών κόμμα της πληθυσμιακά μικρής Σκωτίας σε τρίτο ως προς τον αριθμό μελών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.