Σκοτεινό το παρασκήνιο για το κοινό ανακοινωθέν

Από τα διάφορα δημοσιεύματα πληροφορούμαστε ότι οι Τούρκοι έχουν έτοιμο πακέτο αντιπρότασης για το κοινό ανακοινωθέν το οποίο περιλαμβάνει την αναγνώριση κυριαρχίας στις ομοσπονδιακές μονάδες (federal units) ή συνιστώντα κράτη (όπως αποδέχθηκε πλέον η ηγεσία μας να λέγονται). Μάλιστα αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση τους, θα απαιτήσουν να αρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς κοινό ανακοινωθέν.

Φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν σταθερή τακτική και έτοιμο σχέδιο Β. Δυστυχώς Σχέδιο Β’ – με ανησυχία διαπιστώσαμε εδώ και καιρό – δεν έχει η Κυπριακή ηγεσία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρέπει να παραβλέψει τις αρχές, θέσεις και προϋποθέσεις που έθεσε για την έναρξη των συνομιλιών, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Άγκυρας. Υπενθυμίζουμε ότι έτυχε της στήριξης όλων σχεδόν των κομμάτων, στην προσπάθεια του για κοινό ανακοινωθέν.

Ζητούμε ξανά από τον Πρόεδρο να αποσύρει τα «δώρα» που έκανε στους Τουρκοκύπριους αφού αυτοί τα απόρριψαν με τον πιο πανηγυρικό και προσβλητικό τρόπο.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Άγκυρα προσπαθεί να παίξει το ρόλο του ειρηνοποιού και να μετακυλήσει τις ευθύνες της αδιαλλαξίας της και του αδιεξόδου στην Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα τους διευκολύνει και θα σταματήσει τις επικίνδυνες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το κοινό ανακοινωθέν.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ