Σκοπιανό: Θολό το τοπίο – Χωρίς τέλος το «πινγκ πονγκ» Αθήνας – Σκοπίων

Στην πλευρά της ΠΓΔΜ ρίχνει το γάντι η Αθήνα για το Σκοπιανό, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ξεκαθαρίζει ότι «η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν».

«Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Οι κινήσεις που γίνονται δείχνουν ότι κανείς δεν θέλει να «φορτωθεί» ένα ναυάγιο.

Σε αυτό το μήκος κύματος, κινήθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, δηλώνοντας αισιόδοξος και επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την επεξεργασία τεχνικών λεπτομερειών του πλαισίου συμφωνίας Κοτζιά-Ντιμιτρόφ. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά είναι έτοιμος να επικοινωνήσει μαζί του. Ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα σηκώσει το τηλέφωνο ο κ. Ζάεφ.

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολιτική επιβίωση του κ. Ζάεφ εξαρτάται από την εξεύρεση λύσης, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και την σημερινή συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολμαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

Η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα δεκάδες συλλαλητήρια που ετοιμάζονται σε αρκετές πόλεις της χώρας με κεντρικό σύνθημα «Ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγα».

Στον χορό των συλλαλητηρίων μπήκαν το περασμένο Σάββατο και τα Σκόπια. Η αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE οργάνωσε μαζικό συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα να μην αλλάξει το όνομα της ΠΓΔΜ και να πραγματοποιηθούν άμεσα εκλογές.