Σκληροί όροι από την Ευρώπη για την καταβολή της τριπλής δόσης

Μπορεί οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να φαίνονται διατεθειμένοι να καταβάλουν την τριπλή δόση ύψους 44 δις μέχρι τον Δεκέμβρη, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτήσει νέες θυσίες απο την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς χθες απο τις Βρυξέλλες το ζήτημα του εξωτερικού λογαριασμού έχει κλείσει, ωστόσο παραμένει άγνωστο ακόμα το κατά πόσο θα ζητηθεί  απο την Ελλάδα η εισαγωγή ειδικής ρήτρας στον λογαριασμό που διατηρεί ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως συμφωνεί με την εκταμίευση της τριπλής δόσης, υπο την προϋπόθεση εφαρμογής αυστηρού ελέγχου, που θα εξασφαλίζει την σωστή κατεύθυνση των χρημάτων που θα δοθούν στη χώρα.

Οι απαιτήσεις της τρόικα φαίνεται πως περιλαμβάνουν νέα σκληρά μέτρα καθώς και μηχανισμούς αυτόματης διόρθωσης των αποκλίσεων του προυπολογισμού, με ταυτόχρονη μείωση των δαπανών.

Τα νέα μέτρα θα αφορούν μεταξύ των άλλων σε περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους μέχρι το 2016, λίστες με… ονοματεπώνυνο για τους 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα το 2013,αλλά και για τις απολύσεις, καθώς και νέα εισπρακτικά μέτρα.

Την ίδια ώρα φαίνεται να προτείνουν την εισαγωγή ρήτρας παραχώρησης του 30% των επιπλέον εσόδων του κράτους απο τις αποκρατικοποιήσεις,  αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ σε ενδεχόμενη απόκλιση των στόχων των αποκρατικοποιήσεων για δύο συνεχή τρίμηνα, θα υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των δημοσίων δαπανών.

Ανάλογη είναι και η πρόταση για την καταβολή των χρημάτων των δόσεων που θα λαμβάνει η χώρα μας  στο ειδικό ταμείο της ΤτΕ  αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους.