Σκληρή γραμμή από τους δανειστές αναμένεται στη σημερινή συνάντηση

Αρχίζει σήμερα το πρώτο επίσημο ραντεβού των ελληνικών αρχών και της τρόικας στην Αθήνα.

Με επικεφαλής της ελληνικής πλευράς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη σημερινή πρώτη συνάντηση στις 17:00 θα γίνει μια εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μερικές μέρες έως ότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης που υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου ως το τέλος της εβδομάδος. Θα επιστρέψουν στη συνέχεια στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Το ΔΝΤ φαίνεται ότι ακολουθεί τη σκληρή γραμμή του Πολ Τόμσεν, ο οποίος θέλει νέα σημαντική μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, ενώ η Κομισιόν επιχειρεί να συμβάλει και να μην πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο που έχει ήδη λάβει σαφείς εντολές από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα επιδιώξουν την άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος μέσω ενός έντιμου, αν χρειαστεί, συμβιβασμού για τα διάφορα θέματα. Το γεγονός ότι οι θεσμοί συζητούν το άνοιγμα και των εργασιακών, π.χ. ζητούν να ισχύσει η ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αποτελέσει μέρος των αποφάσεων. Ωστόσο αναδεικνύονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι ισχυρές πιέσεις και των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση για να περάσει τον κάβο της αξιολόγησης. τα «κόκκινα» δάνεια.

Εμφαση θα δοθεί, επίσης, και στις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, για τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κατεβαίνει επίσημα στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, με κύρια θέση να μην απελευθερωθούν οι μεταβιβάσεις σε funds των «κόκκινων» δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία αλλά κι εκείνων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι πιέσεις των δανειστών θα είναι επίμονες, σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, και για τον σκοπό αυτό θα αναζητηθεί έντιμος συμβιβασμός. Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, οι δύο πλευρές να επιδιώξουν μια συμφωνία, όχι βέβαια άμεσα, είτε στη θέσπιση ενός νέου μεταβατικού σταδίου, όπου για ακόμη τρία χρόνια δεν θα επιτρέπεται η αγοραπωλησία των «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία και εκείνων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.