Σκανδαλίζει η Κυβέρνηση με τον τρόπο που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, καλώντας την Κυβέρνηση να απαντήσει ξεκάθαρα σε σειρά ερωτημάτων σχετικά με την αποζημίωση που δόθηκε στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τις αντιμισθίες που λαμβάνουν οι δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση προκαλεί και σκανδαλίζει με τον τρόπο που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα, την ώρα που ο Κύπριος πολίτης δοκιμάζεται καθημερινά από τα μέτρα λιτότητας και την ανεργία.

“Οι χρυσές αντιμισθίες που λαμβάνουν οι δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι της Κεντρικής αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας προκαλούν την κατακραυγή της κοινωνίας”, ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Ομήρου και κάλεσε την Κυβέρνηση να απαντήσει σε ποιο όρο του συμβολαίου του τέως Διοικητή προβλέπεται αποζημίωση €265.000 σε περίπτωση που παραιτηθεί για «προσωπικούς λόγους», πώς δικαιολογείται η ετήσια μισθοδοσία €350.000 στους δύο εκτελεστικούς συμβούλους της Κεντρικής που διόρισε η Κυβέρνηση «με μοναδικό στόχο να αποδυναμώσουν τον πρώην Διοικητή» και με ποιο σκεπτικό αύξησε την αντιμισθία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας από €1.700 ετησίως σε €30.000 έκαστος, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά κατά €140.000 ετησίως.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε σε «τραγικά λανθασμένους χειρισμούς που αποδεδειγμένα πλέον έγιναν στη διαδικασία πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα», καλώντας την Κυβέρνηση να απαντήσει ποιος ή ποιοι φέρουν την ευθύνη εφόσον ο Διοικητής έχει απαλλαγεί από οποιεσδήποτε ευθύνες, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι «η ολοκλήρωση της πώλησης έγινε μετά από πολιτική παρέμβαση και ο Διοικητής δεν συμμετείχε στα Eurogroup».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η ανακοίνωση που έγινε την προηγούμενη βδομάδα για τις κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών στην Ελλάδα καταδεικνύει τους «τραγικά λάθος χειρισμούς της κυπριακής πλευράς» στο συγκεκριμένο θέμα.

Έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με τη μεταφορά του ELA, το κατά πόσον τελικά η Κυβέρνηση γνώριζε για το κούρεμα πολύ πριν το Μάρτη και ποιος θα αποφασίσει ποια περιουσιακά στοιχεία του κράτους θα μεταφερθούν στην Κεντρική Τράπεζα σε αντάλλαγμα του δανείου €1 δισ. που έλαβε η Κυβέρνηση.