Σκάφος στο Καστελόριζο έβγαλε η Τουρκία

Μεσούσης της κυπριακής κρίσης, η Άγκυρα βγάζει στο Αιγαίο ωκεανογραφικό σκάφος το οποίο σύμφωνα με NAVTEX που έχει εκδώσει θα πραγματοποιήσει έρευνες μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου και Καρπάθου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την πρεσβεία στην Άγκυρα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτο στάδιο ζητά επίσημη ενημέρωση από την Τουρκία για το γεγονός ότι δεν ακολούθησε τους κανόνες διεθνούς δικαίου ενημερώνοντας την Ελλάδα για τις κινήσεις του σκάφους ως παράκτια χώρα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες πρόκειται για σκάφος παλαιού τύπου που δεν έχει τη δυνατότητα να προβεί σε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και οι μελέτες που κάνει αφορούν στα ύδατα. Πηγές του Υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν περιλαμβάνει χωρικά ύδατα αλλά μόνο διεθνή. Σε κάθε περίπτωση η Άγκυρα μετά και τη χθεσινή «βόλτα» της κορβέτας στο Αιγαίο δείχνει ότι δεν αρκούν μόνο χαμόγελα και αβροφροσύνες μπροστά στις κάμερες για να ξεπεραστούν οι παλιές «καλές» συνήθειές της.