Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: Τι έγινε σήμερα στο δικαστήριο

Ο τέως Δήμαρχος Πάφου, Σαββας Βέργας και ο σε διαθεσιμότητα Γενικός Διευθυντής του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης αφού παραδέχτηκαν ενοχή σε όλες τις κατηγορίες, οδηγήθηκαν στις κεντρικές φυλακές.

Οι κατηγορούμενοι 3ος, 4ος και 5ος Γιώργος Μιχαηλίδης, Ευστάθιος Ευσταθίου και Βάσος Βασιλείου δεν παραδέχτηκαν ενοχή στις κατηγορίες ενώ ο 6ος Γιώργος Σιαηλής δεν απάντησε στις κατηγορίες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 6ου κατηγορούμενου δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου αναφέρθηκε σε παράβαση του άρθρου 41 της ποινικής δικονομίας σε σχέση με τη σύνταξη του κατηγορητηρίου και είπε πως ο πελάτης του δεν μπορεί να απαντήσει στις κατηγορίες.

Η Δικαστής Δώρα Σωκράτους όρισε την υπόθεση για τον 6ο κατηγορούμενο Γιώργο Σιαηλή για τις 3 Μαρτίου στις 09:00 το πρωί.

Το δικαστήριο αναμένεται να ακούσει το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του Γ. Σιαηλή για να μην περιληφθεί ανάμεσα στους κατηγορούμενους και διέταξε όπως ο 6ος κατηγορούμενος παραμείνει ελεύθερος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Ενώπιον του Κακουργιοδικείου ο Σ. Βέργας παραδέχτηκε 11 κατηγορίες και ο Ε. Μαλληκίδης σε 12 κατηγορίες.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, το σύνολο των χρημάτων που παραδέχτηκαν ότι έλαβαν ως προϊόν διαφθοράς και δεκασμού είναι 520 χιλιάδες ευρώ ο Σάββας Βέργας και 498 χιλιάδες ευρώ ο Ευτύχιος Μαλληκίδης.

Επίσης 42 κατηγορίες αφορούν τους τέσσερις άλλους κατηγορούμενους Γιώργο Μιχαηλίδη, Ευστάθιο Ευσταθίου, Βάσο Βασιλείου και Γιώργο Σιαηλή.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου όρισε την 20η Απριλίου 2015 ως ημερομηνία ακρόασης για τους Γιώργο Μιχαηλίδη, Ευστάθιο Ευσταθίου και Βάσο Βασιλείου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας – όπως ανέφερε εκ μέρους της κατηγορούσας Αρχής ο Ανδρέας Αριστείδης- καταχώρησε νωρίτερα αναστολή ποινικής δίωξης σε αρκετές από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι Σ. Βέργας και Ε. Μαλληκίδης. Όσον αφορά τις κατηγορίες εναντίον του Σ. Βέργα από 61 κατηγορίες απαγγέλθηκαν μόνο 11 κατηγορίες, ενώ στον Μαλληκίδη από 67 κατηγορίες 12.

Ο κ. Αριστείδης, αναφερόμενος στα γεγονότα για τους κατηγορούμενους Σάββα Βέργα και Ευτύχιο Μαλληκίδη, είπε ότι τα αδικήματα που παραδέχτηκε ο 1ος κατηγορούμενος διαπράχθηκαν στα πλαίσια της Β φάσης κατασκευής του αποχετευτικού συστήματος στην Επαρχία Πάφου, καθ’ ον χρόνο ο ίδιος ήταν εκλελεγμένος Δήμαρχος. Κατά το χρόνο διάπραξης των αδικημάτων, ο 2ος κατηγορούμενος τελούσε υπό την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ.

Ο κ. Αριστείδης είπε πως για την Β φάση κατασκευής του Αποχετευτικού Συστήματος, η οποία ξεκίνησε το 2007, το ΣΑΠΑ συνεβλήθη με τέσσερις διαφορετικές εργοληπτικές εταιρείες και πως συνολικά συνήφθησαν πέντε διαφορετικά συμβόλαια ( Α- Ε).

Με την Κοινοπραξία Medcon Construction Ltd – General Construction Company Ltd., ο κ. Αριστείδης είπε πως το ΣΑΠΑ υπέγραψε δύο διαφορετικά συμβόλαια το 1ο συμβόλαιο υπεγράφη στις 30.4.2007 και το 2ο συμβόλαιο στις 22.2.2010.

Σε σχέση με το συμβόλαιο Α, ο Ε. Μαλληκίδης ήρθε σε επαφή με τους διευθυντές της Κοινοπραξίας Medcon Construction Ltd, ζητώντας απ’ αυτούς χρήματα υπό μορφή ανταλλάγματος, ώστε στα πλαίσια των εξουσιών και καθηκόντων του, ως Γενικός Διευθυντής του ΣΑ.ΠΑ , να ενεργήσει για να παραληφθούν από το Συμβούλιο κάποιες ελλείψεις που παρουσίαζε η προσφορά της εν λόγω Κοινοπραξίας και να κατακυρωθεί. Εν τέλει η Κοινοπραξία, αποδεχόμενη την πρόταση του 2ου κατηγορούμενου κατέβαλε σε αυτόν μέσω των διευθυντών της, το ποσό των ΛΚ 50.000.

Επίσης ο κ. Αριστείδης είπε πως κατά την εκτέλεση των έργων που προέβλεπε το συμβόλαιο Ε, ο 1ος κατηγορούμενος, σε συνεννόηση με τον 2ο κατηγορούμενο και άλλα πρόσωπα, ήρθαν σε επαφή με τους διευθυντές της κοινοπραξίας Medcon Construction Ltd και GCC Ltd ζητώντας απ’ αυτούς χρήματα υπό την μορφή ανταλλάγματος.

Η Κοινοπραξία μέσω των διευθυντών της κατέβαλε, όπως αναφέρθηκε, σε διαφορετικές περιπτώσεις προσωπικά στον Σ. Βέργα το συνολικό ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ.

Τα χρήματα κατατίθονταν στους λογαριασμούς που διατηρούσαν οι εταιρείες του 1ου κατηγορουμένου MISIA HOLDINGS LTD και S. Vergas Construction Lts στην Τράπεζα Κύπρου. Ομοίως η Κοινοπραξία κατάβαλε σε διαφορετικές περιπτώσεις, προσωπικά στον 2ο κατηγορούμενο το συνολικό ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ.

Ο κ. Αριστείδης αναφέρθηκε και στην εταιρεία Nemesis Construction Public Company με την οποία η εν λόγω εταιρεία το ΣΑ.ΠΑ υπέγραψε συμβόλαιο (Γ) στις 5.2.2008.

Κατά την εκτέλεση των έργων που προέβλεπε το συμβόλαιο Γ, οι κατηγορούμενοι 1 και 2 ήρθαν σε επαφή με τον διευθυντή της Nemesis Constructing Public Company Kυριάκο Χρυσοχόο, ζητώντας από αυτόν χρήματα υπό μορφή ανταλλάγματος.

Όπως αναφέρθηκε από την κατηγορούσα Αρχή ενόψει του πιο πάνω αιτήματος των κατηγορουμένων 1 και 2 η εταιρεία Nemesis Construction Public Company, μέσω του διευθυντή της κατέβαλε, σε διαφορετικές περιπτώσεις προσωπικά στον 1ο κατηγορούμενο το συνολικό χρηματικό ποσό των 60 χιλ. ευρώ. Ομοίως κατέβαλε στον 2ο κατηγορούμενο το συνολικό ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ.

Όσον αφορά την εταιρεία ENVITEC, το ΣΑΠΑ υπέγραψε συμβόλαιο στις 9.11.2007 που αφορούσε τον σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία βιολογικής μονάδας / σταθμού δίπλα από το αεροδρόμιο Πάφου.

Αναφερόμενη στα γεγονότα, η κατηγορούσα Αρχή είπε πως κατά την εκτέλεση των έργων που προέβλεπε το συμβόλαιο Δ, ο Σ. Βέργας επικοινώνησε με τον εξ Ελλάδος διευθυντή της ENVITEC S.A Χρίστο Δρακόπουλο, ζητώντας απ’ αυτό χρήματα υπό μορφή ανταλλάγματος.

Η εταιρεία ENVITEC S.A, μέσω του διευθυντή της, κατέβαλε το Δεκέμβριο του 2007 στον 1ο κατηγορούμενο το ποσό των Λ.Κ. 50.000.

Το εν λόγω ποσό εμβάστηκε κατόπιν οδηγιών του 1ου κατηγορούμενου, σε τραπεζικό λογαριασμό συγγενικού του προσώπου σε τραπεζικό ίδρυμα της Ελλάδας.

Σε άλλη περίπτωση, ο 1ος κατηγορούμενος σε συνεννόηση με άλλα πρόσωπα ήρθαν σε επαφή με τον Χ. Δρακόπουλο, ζητώντας του να καταβάλει στον 1ο κατηγορούμενο χρηματικό ποσό ώστε ο 1ος κατηγορούμενος, σε αντάλλαγμα να προωθήσει, εκ της θέσεως του πληρωμές τιμολογίων της εταιρείας ENVITEC S.A από το ΣΑ.ΠΑ για εργασίες που είχαν υλοποιηθεί.

Ο Χρίστος Δρακόπουλος αποδέχτηκε την πιο πάνω πρόταση και κατέβαλε, κατά το χρόνο που αναφέρεται στην κατηγορία 83, το ποσό των 50.000 ευρώ στον Σ. Βέργα σε μετρητά.

Σε μια 3η περίπτωση ο Σ. Βέργας μετέβη ο ίδιος στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Χρίστο Δρακόπουλο και έλαβε από τον τελευταίο το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά, καθώς και το επιπλέον ποσό των 75 χιλ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, ο Ε. Μαλληκίδης ως Γενικός Δ/ντής του ΣΑΠΑ προσέγγισε τον Χ. Δρακόπουλο, ζητώντας απ’ αυτόν χρήματα υπό μορφή ανταλλάγματος. Ο Χ. Δρακόπουλος αποδέχτηκε την πιο πάνω πρόταση και του κατέβαλε το ποσό των 105.000 σε μετρητά.

Σε σχέση με την κοινοπραξία LOIZOS IORDANOUS CONSTRUCTIONS LTS – Χ.Π.Θ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ αναφέρθηκε πως η εν λόγω κοινοπραξία υπέβαλε προσφορά για να αναλάβει την εκτέλεση έργων στα πλαίσια της Β φάσης του αποχετευτικού Πάφου, οι κατηγορούμενοι 1 και 2 σε συνεννόηση με άλλα πρόσωπα προσέγγισαν τον διευθυντή της εν λόγω εταιρείας Λοϊζο Ιορδάνους, αναφέροντας του ότι η εταιρεία έπρεπε να καταβάλει χρήματα, ώστε οι κατηγορούμενοι 1 και 2 υπό την ιδιότητα τους να ενεργήσουν ώστε να κατακυρωθεί από τον ΣΑΠΑ η προσφορά της κοινοπραξίας. Ο Λ. Ιορδάνους αποδέχτηκε τη συμφωνία.

Το ΣΑΠΑ υπέγραψε σύμβαση εκτέλεσης έργου με την κοινοπραξία στις 5.12.08. Ο Λ. Ιορδάνους κατέβαλε κατά το χρόνο στον 1ο κατηγορούμενο το ποσό των 100.000 ευρώ ενώ στον 2ο κατηγορούμενο το ποσό των 33.000 ευρώ.

Ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων αδικημάτων, ο Σ. Βέργας έλαβε από τις προαναφερθείσες εταιρείες που συμβλήθηκαν με το ΣΑ.ΠΑ προσωπικά και για δικό του όφελος το συνολικό ποσό των 520.000 ευρώ.

Επίσης αναφέρθηκε πως κατά την Α Φάση κατασκευής του ΣΑΠΑ συνεβλήθη με τις εταιρείες ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ και IACOVOU BROS. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, προέκυψαν επιπλέον απαιτήσεις από τις δυο πιο πάνω εταιρείες. Ο Ε. Μαλληκίδης ήρθε σε επαφή με τον Τώνη Τουμαζή, διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ, από τον οποίο έλαβε, εκ μέρους της εν λόγω εταιρείας το συνολικό ποσό των 60 .000 ευρώ. Για τον ίδιο λόγο έλαβε από τον Ιάκωβο Ιακώβου πρόεδρο του Δ.Σ της εταιρείας IACOVOU BROS το ποσό των 60.000 ευρώ, ώστε να προωθήσει την πληρωμή της απαίτησης της εταιρείας.

Η εταιρεία AWATECH υπέβαλε επίσης προσφορά για να αναλάβει την ανέγερση του Βιολογικού Σταθμού Πάφου. Ο Ε. Μαλληκίδης μαζί με άλλα πρόσωπα, ήρθαν σε επαφή με τον Γεώργιο Μπάφα, αντιπρόσωπο της προαναφερθείσας εταιρείας, από τον οποίο ζητούσαν χρήματα ώστε ο 2ος κατηγορούμενος λόγω της θέσης του ως Μηχανικός Αποχετεύσεων να βοηθήσει την εταιρεία AWATECH για να κερδίσει την προσφορά. Ο Γεώργιος Μπάφας αποδέχτηκε την πρόταση και κατέβαλε στον Ε. Μαλληκίδη το χρηματικό ποσό των 55 .000 ευρώ.

Εν τέλει η εταιρεία AWATECH κέρδισε το διαγωνισμό και ανέλαβε την ανέγερση του Βιολογικού σταθμού.

Ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων αδικημάτων, είπε ο κ. Αριστείδης, ο 2ος κατηγορούμενος έλαβε από τις προαναφερθείσες εταιρείες που συμβλήθηκαν με το ΣΑΠΑ προσωπικά και για δικό του όφελος το συνολικό ποσό των 498 .000 ευρώ.

Αγόρευση Γ. Γεωργίου συνηγόρου υπεράσπισης Βέργα

Στην αγόρευση του ο συνήγορος υπεράσπισης του Σ. Βέργα ποινικολόγος Γεώργιος Γεωργίου αναφέρθηκε στην οικογενειακή κατάσταση του πελάτη του αλλά και στο γεγονός ότι ο Σ. Βέργας είχε καθαρό ποινικό μητρώο και ήταν νομοταγής πολίτης. Μεταξύ άλλων, είπε ότι ο πελάτης του επέδειξε έντονο ενδιαφέρον στα κοινά και ηγήθηκε της προσπάθειας για την ανάδειξη της Πάφου σε ΠΠΕ το 2017. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της ΣΕΚΟ και έχει ανακηρυχθεί σε Επίτιμο πρόεδρο της ΑΕΠ. Πρόσθεσε επίσης πως είναι παντρεμένος και έχει τρεις γιους.

Ο πελάτης μου, είπε ο κ. Γεωργίου, «είναι συντετριμμένος γιατί πλήγωσε τους συμπολίτες του που τον στήριξαν αλλά και την οικογένεια του που μετά την ανακάλυψη των γεγονότων η μητέρα του έπαθε κατάθλιψη, ο πατέρας του βρίσκεται στο ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου με μικροκυτταρικό καρκίνο,και ο μικρός του γιος πάσχει εδώ και 13 χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη και η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της κατάστασης».

Είπε επίσης πως η ποινή του πελάτη του πέραν από όλα αυτά θα πρέπει να μετριασθεί λόγω και της άμεσης παραδοχής του, βοηθώντας κατά αυτό τον τρόπο τις ανακριτικές Αρχές.

Αναφέρθηκε επίσης και στις δύο θεληματικές καταθέσεις που έδωσε ο πελάτης του στις 5.12.2014 και στις 19.12. 2014. Ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως όλα αυτά συνηγορούν στο γεγονός ότι ο πελάτης του έδειξε έμπρακτη μεταμέλεια αλλά και συνέβαλε στην προαγωγή της δικαιοσύνης και ότι θα μπορούσε να βοηθήσει πέρα ως κατηγορούμενος και ως μάρτυρας κατηγορίας.

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στους κ. Χειμμαρίδη, Δρακόπουλο και Χρυσοχόο πως έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Γενική Εισαγγελία ως μάρτυρες κατηγορίες αλλά και στη μειονεκτική μεταχείριση του πελάτη του. Και αυτοί, συνέχισε, «διέπραξαν σοβαρά αδικήματα και η μη δίωξη τους δεν οφείλεται σε μη ικανοποιητικές μαρτυρίες από την πλευρά των ανακριτικών Αρχών».

Δεν αδικώ, είπε ο κ. Γεωργίου, τον Γενικό Εισαγγελέα που δεν κατηγόρησε τους Χειμμαρίδη, Δρακόπουλο και Χρυσοχόο, αλλά αυτό – όπως είπε – δεν παύει να αποτελεί άνιση μεταχείριση στον πελάτη μου και 1ο κατηγορούμενο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σ. Βέργα εισηγήθηκε να δώσει στην κοινωνία το παράδειγμα ότι πρόσωπα που έχουν διαπράξει αδικήματα όπως ο πελάτης του παραδέχτηκαν και βοήθησαν τις ανακριτικές Αρχές και κατά συνέπεια δικαιούνται μείωση της ποινής τους. Ζήτησε τέλος από το δικαστήριο να επιδειχθεί κάθε δυνατή επιείκεια.

Η αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του Ε. Μαλληκίδη, δικηγόρου Κώστα Ευσταθίου ορίστηκε για τις 13.2.2015 στις 09:30 το πρωί.

Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Δώρα Σωκράτους διέταξε όπως οι Σ. Βέργας και Ε. Μαλληκίδης παραμείνουν υπό κράτηση.