Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: Εξετάστηκαν οι προδικαστικές ενστάσεις Σαρίκα και Σιαηλή

Το Κακουργιοδικείο Πάφου το οποίο  απαρτίζουν ο Άγγελος Δαυίδ- πρόεδρος, Δημήτρης Κίτσιος Ανώτερος Δικαστής και Κώστας Σατολιάς, Επαρχιακός Δικαστής εξέτασε τις  προδικαστικές ενστάσεις από τους δικηγόρους του Φειδία Σαρίκα και του Γιώργου Σιαηλή για το σκάνδαλο ΣΑΠΑ.

Ο δικηγόρος του Γιώργου Σιαηλή ήγειρε θέμα πιθανού επηρεασμού του ενός από τους τρεις δικαστές του Κακουργιοδικείου, του Κώστα Σατολιά, λόγω της συγγένειας του με ένα από τους μάρτυρες κατηγορίας, τώρα, τον πρώην δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης έξι χρόνων για την ίδια υπόθεση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Σιαηλή, δικηγόρος Κώστας Σιαηλής, ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο πεθερός του δικαστή είναι στενός συγγενής με τον Σ. Βέργα, ενώ και η σύζυγος του δικαστή συνεργάστηκε επαγγελματικά μαζί με το πρώην δήμαρχο Πάφου.

Ζήτησε, επίσης, να εξαιρεθεί για τον λόγο ότι ο ίδιος ο δικηγόρος του Γιώργου Σιαηλή, ο αδελφός του, επίσης, δικηγόρος Κώστας Σιαηλής, είχε αντιπαρατεθεί μαζί του στο παρελθόν και είχε μάλιστα εισηγηθεί, μέσω του δικηγορικού συλλόγου Πάφου, την καταγγελία του τόσο στο Ανώτατο δικαστήριο όσο και στην τότε πρόεδρο του επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου κ. Μπούγιουρου.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας αρχής, Α΄ Δικηγόρος της Δημοκρατίας Νίνος Κέκκος επιχειρηματολόγησε ότι η ένσταση θα πρέπει να απορριφτεί, επικαλούμενος προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Σημείωσε, επίσης, ότι η σύνθεση του Κακουργιοδικείου είναι τριμελής και αποτελείται από επαγγελματίες δικαστές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι εναπόκειται και στο ίδιο τον δικαστή να πράξει όπως ο ίδιος θεωρεί ορθό.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην απόφαση Αποστολίδου εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου το θέμα της εξαίρεσης του Δικαστή ανάγεται στον ίδιο τον Δικαστή.

Παρόμοιο θέμα, συνέχισε ο κ. Κέκκος, για εξαιρέσεις δικαστών από δίκες είχαμε και στην υπόθεση του φόνου του Άντη Χατζηκωστή, λέγοντας μάλιστα πως υπάρχει πλούσια νομολογία.

Είπε ακόμη πως τα όσα ανέφερε ο δικηγόρος του Γιώργου Σιαηλή αφορούν το Δικηγόρο και το Δικαστή και όχι το Δικαστή με τον κατηγορούμενο.

Σε σχέση με την επαγγελματική σχέση της συζύγου του κ. Σατολιά με τον μάρτυρα κατηγορίας, ο κ. Κέκκος ανέφερε πως είναι μικρός ο τόπος, υπάρχουν συγγενείς και ότι είμαστε μικρό μέγεθος ως χώρα.

Ακολούθως ο κ. Κέκκος αναφέρθηκε σε σχετικό άρθρο για εξαίρεση του Δικαστή και το παρέδωσε στο Δικαστήριο σημειώνοντας πως στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται πως η εξαίρεση του Δικαστή αφορά προκατάληψη ή προσωπικό κώλυμα.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως σ’ αυτή την υπόθεση δεν υπάρχει θέμα συμφέροντος του Δικαστή.

Οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης δεν υπέβαλαν θέμα για απόσυρση του κ. Σατολιά.

Μετά από διάλειμμα μισής ώρας, ο Επαρχιακός Δικαστής Κώστας Σατολιάς ανέφερε πως ο Δικαστής δεν θα πρέπει να συναινεί σε αιτήματα εξαίρεσης. Η ευαισθησία του Δικαστή δεν αποτελεί τον οδηγό στην περίπτωση κωλύματος, παραίτησης του καθήκοντος και έχει επίπτωση στην απονομή δικαιοσύνης.

Ο κ. Σατολιάς είπε πως δεν έχει οποιαδήποτε συγγένεια εξ αίματος στην Κύπρο, αφού κατάγεται από την Ελλάδα, πέρα από τους δύο υιούς του. Ουδέποτε επίσης επισκέφτηκε το σπίτι του Σ. Βέργα αλλά ούτε και αυτός το δικό του.

Όσον αφορά τις επαγγελματικές σχέσεις της συζύγου του, ο κ. Σατολιάς ανέφερε πως δικαστής είναι ο ίδιος και όχι η σύζυγος του.

Νομολογιακά, συνέχισε, έχει καθιερωθεί πως παράπονα δικηγόρων δεν αποτελούν τρόπο εξαίρεσης δικαστή σε προηγούμενες υποθέσεις, σημειώνοντας πως δεν θα επιτρέψει η διαδικασία να εκτραπεί. “ Θα κάνω το παν ”, συνέχισε, “ ώστε η διαδικασία να διεξαχθεί κατά τον δέοντα τρόπο”.

Πρόσθεσε ακόμη πως στην προκειμένη περίπτωση είναι τριμελής η σύνθεση του Κακουργιοδικείου και όχι μονομελής και πως σε κάθε ποινική υπόθεση – όπως είπε- η διαδικασία διέπεται και διασφαλίζεται από τους κανόνες της δικονομίας. Η εξαίρεση μου, είπε, θα σήμαινε ουσιαστικά άρνηση μου να εκτελέσω τα καθήκοντα μου.

Χαρακτήρισε τέλος αβάσιμο το αίτημα του δικηγόρου Κώστα Σιαηλή και το απέρριψε χωρίς ενδοιασμό.

Το Κακουργιοδικείο απέρριψε τελικά την προδικαστική αυτή ένσταση.

Αιτιολογώντας την απόφαση του, ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Άγγελος Δαυίδ ανέφερε πως κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να δικαστεί δίκαια και αμερόληπτα.

Επεσήμανε ωστόσο πως οι δικαστές δεν θα πρέπει να συναινούν σε ζητήματα εξαίρεσης χωρίς βάσιμο λόγο, αφού αυτό θα συνιστούσε άρνηση εκτέλεσης του καθήκοντος τους.

Αν τα πράγματα, συνέχισε, γίνονταν έτσι τότε τα δικαστήριο θα καθίστανται έρμαια των επιθυμιών των διαδίκων.

Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου είπε πως θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Σατολιάς είναι ένα από τα τρία μέλη ενός συλλογικού οργάνου.

“ Δεν θεωρώ δικαιολογημένη την υποβολή του προβαλλόμενου αιτήματος” και είπε πως “ το αίτημα για απόσυρση του κ. Κ. Σατολιά απορρίπτεται”.

Οι δικηγόροι των κ. Σαρίκα και Σιαηλή, Κρις Τριανταφυλίδης και Κώστας Σιαηλής αντίστοιχα, ζήτησαν επίσης όπως οι πελάτες τους μη περιληφθούν σε κοινό κατηγορητήριο .

Ο κ.Τριανταφυλίδης υποστήριξε συγκεκριμένα ότι στο κατηγορητήριο της υπόθεσης υπάρχουν 58 συνολικά κατηγορίες και μόνο οι 7 αφορούν τον Φειδία Σαρίκα ενώ από τους 76 μάρτυρες κατηγορίας μόνο οι 7 φαίνεται να αφορούν τον πελάτη του. Είπε επίσης ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Φειδία Σαρίκα αφορούν στο συμβόλαιο Γ της Α` Φάσης του έργου, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούνται για συμβόλαια που εκτελέστηκαν στην Β` Φάση και σε άλλα συμβόλαια της Α’ Φάσης . Πρόσθεσε ακόμη πως στις κατηγορίες 45 έως 51 που αφορούν τον πελάτη του Φ. Σαρίκα δεν υπάρχει καμία που να αφορά στις άλλες κατηγορίες που αφορούν τους άλλους κατηγορούμενους.

Παρέπεμψε μάλιστα στο σύγγραμμα Πική στην σελίδα 120 όπου -όπως είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης- στις τέσσερις πρώτες γραμμές καθορίζουν ότι είναι το συμφέρον της δικαιοσύνης να διατάξει διαχωρισμό των κατηγοριών αλλά και του κατηγορούμενου.

Επεσήμανε ακόμη πως δεν είναι στο συμφέρον του πελάτη του να ευρίσκεται στο εδώλιο και να ακούσει 66 μάρτυρες κατηγορίας που δεν τον αφορούν και να πληρώνει δικηγόρους που δεν θα αντεξετάζουν απλά και μόνο γιατί έτυχε κατά ισχυρισμό της Κατηγορούσας Αρχή να έχει διαχειριστεί ένα συμβόλαιο της Α’ φάσης.

Δεν νομίζω, συνέχισε, ότι το συμφέρον της δικαιοσύνης υποδηλοί ότι πρέπει να υποστεί αυτή την ταλαιπωρία.

Ο Φειδίας Σαρίκας, σημείωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης βρίσκεται ταπεινά ενώπιον της δικαιοσύνης και τρέφει απόλυτη εμπιστοσύνη προς αυτήν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η δίκη πρέπει να είναι “ τιμωρός”.

Δεν νομίζω, ανέφερε, ότι αυτός είναι ο σκοπός της δικαιοσύνης και της απονομής της και ακολούθως απηύθυνε έκκληση στην Κατηγορούσα Αρχή να επικοινωνήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα επί του αιτήματος του.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Σιαηλή υποστήριξε επίσης ότι δεν θα πρέπει να περιληφθεί ο πελάτης του σε κοινό κατηγορητήριο αφού μόνο οι 8 από τις 58 κατηγορίες αφορούν τον ίδιο ενώ δεν μπορεί -όπως είπε- να υπήρξε συνωμοσία από την στιγμή που οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι κατηγορούνται για αδικήματα που πιθανόν να διέπραξαν μέχρι το 2010, ενώ ο Γιώργος Σιαηλής είχε εκλέγει στο δημοτικό συμβούλιο Πάφου σχεδόν δυο χρόνια αργότερα.

Ο δικηγόρος Κώστας Σιαηλής είπε μάλιστα πως τα αδικήματα που αποδίδονται στους άλλους κατηγορούμενους διαπράχθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών του ΣΑΠΑ ενώ οι κατηγορίες που αποδίδονται στον πελάτη του Γ. Σιαηλή είναι μετά τη λήξη των εργασιών του αποχετευτικού και δεν μπορεί να συσχετιστούν.

Είπε επίσης πως από τους 76 μάρτυρες οι βασικοί μάρτυρες που αφορούν τον πελάτη του δεν υπερβαίνουν τους τρεις με τέσσερις.

Σε περίπτωση, συνέχισε ο κ. Σιαηλής, που ο πελάτης του συμπεριληφθεί στο ίδιο κατηγορητήριο με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους τότε δεν θα μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του κατά τη διάρκεια της δίκης που διαφαίνεται πως θα είναι χρονοβόρα, αλλά σημείωσε πως παράλληλα θα πρέπει να σταματήσει και η διαπόμπευση του από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι, είπε, προς το συμφέρον του δικαστηρίου ο διαχωρισμός του 5ου κατηγορούμενου και πελάτη του, σημειώνοντας πως αν δικαστεί μόνος του τότε η διαδικασία θα είναι απλή.

Εξάλλου, ο δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Σιαηλή, δικηγόρος κ. Ερωτοκρίτου ανέπτυξε τη 2η προδικαστική ένταση, κάνοντας αναφορά στην κατηγορία της συνωμοσίας και αυτή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στο μεταξύ, αύριο στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να συνεχιστεί η υπόθεση με την τοποθέτηση της Κατηγορούσας Αρχής που εκπροσωπείται στην υπόθεση ΣΑΠΑ από τον Α’ Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και το Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου.

Το δικαστήριο επίσης αναμένεται να δώσει τη θέση του για τις ενστάσεις αυτές.

Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Έχουν υπογράψει εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή, εκτός του Γιώργου Σιαηλή που υπέγραψε εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή, ενώ παρέδωσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τα ονόματά τους τοποθετήθηκαν στον κατάλογο των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η έξοδος από το νησί.