Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: Ενώπιον της δικαιοσύνης σήμερα

Το σκάνδαλο του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου, οδηγείται σήμερα ενώπιον της διακιοσύνης, αφού οι έρευνες που διεξάγει το κλιμάκιο των ανακριτών του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων έχουν ολοκληρωθεί.

Η Αστυνομία άρχισε να ερευνά την υπόθεση του ΣΑΠΑ μετά από καταγγελίες που διαβιβάστηκαν στην Γενική Εισαγγελία από την Ελεγκτική Υπηρεσία του Κράτους.

Το ανακριτικό έργο για την υπόθεση ΣΑΠΑ συνεχίστηκε για τρεις μήνες με εντατικούς ρυθμούς τόσο με την λήψη καταθέσεων από το φιλικό, οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον των υπόπτων αλλά και με τις καταθέσεις από συγκεκριμένα πρόσωπα που προέκυψαν από την αποκάλυψη των τραπεζικών δεδομένων.

Επίσης το κλιμάκιο των ανακριτών αυτό το διάστημα προχώρησε με το έργο της αξιολόγησης διάφορων εγγράφων που παραλήφθηκαν, με την διεξαγωγή ερευνών σε συγκεκριμένους χώρους, με την έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων όσο και με δικαστικές συνδρομές που εστάλησαν για εξετάσεις σε χώρες του εξωτερικού.

Σήμερα εκπνέουν τα διατάγματα κράτησης του τέως Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα, του Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ που τελεί σε διαθεσιμότητα Ευτύχιου Μαλληκίδη του πρώην Δημοτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ Γιώργου Μιχαηλίδη, του πρώην Δημοτικού σύμβουλου του ΔΗΚΟ Ευστάθιου Ευσταθίου και του πρώην Δημοτικού συμβούλου του ΑΚΕΛ Βάσου Βασιλείου.

Η Νομική Υπηρεσία ετοιμάζεται να καταχωρήσει την υπόθεση προσάπτοντας κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων προσώπων για την υπόθεση ΣΑΠΑ.

Στο κατηγορητήριο αναμένεται πως θα βρίσκονται πρόσωπα που η Αστυνομία εξασφάλισε μαρτυρία εναντίον τους στο Δικαστήριο κατά την διαδικασία διατάγματος προσωποκράτησης τους για την υπόθεση της Β’ φάσης του έργου του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου. Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει θα ζητηθεί η παραπομπή τους σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Στο μεταξύ, το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου θα αποφασίσει ανάλογα αν τα πρόσωπα αυτά αφεθούν ελεύθερα υπό όρους μέχρι την ημερομηνία έναρξης της υπόθεσης ή αν το Δικαστήριο διατάξει να παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον Κακουργιοδικείου.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα αντιμετωπίζουν κατηγορίες συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτης, δεκασμού δημόσιου λειτουργού , απόσπαση χρημάτων , δωροληψία , κατάχρηση εξουσίας, αποδοχή αμοιβής με τρόπο που να υποδηλώνει δεκασμό διαφθορά , αθέμιτη κτίση περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου και άλλες κατηγορίες.

Το κατηγορητήριο δεν θα είναι το ίδιο για όλους και ετοιμάζεται βάσει των μαρτυριών που έχουν εξασφαλιστεί για τον καθένα.

Σε σχέση με την Α΄φάση του ΣΑΠΑ λειτουργοί της ελεγκτικής υπηρεσίας εξετάζουν σωρεία εγγράφων που έχουν παραληφθεί.

Στο μεταξύ στις 8 Ιανουαρίου 2015, ολοκληρώνεται η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας για τον βουλευτή του Κ.Σ. ΕΔΕΚ στην Επαρχία Πάφου και πρώην Δημάρχου Πάφου, Φειδία Σαρίκα.

Συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου έχει οριστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο η εξέταση της αίτησης της Νομικής Υπηρεσίας σχετικά με την άρση της ασυλίας του κ. Σαρίκα.

Η αίτηση καταχωρήθηκε στο Ανώτατο από την Νομική Υπηρεσία στις 23 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σαρίκας είχε ζητήσει με επιστολή του στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη την άρση της ασυλίας του για λόγους διαφάνειας.

Επίσης θα αποφασιστεί κατά πόσο θα ζητηθεί εκ νέου από την Νομική Υπηρεσία και ακολούθως από την Αστυνομία η διεξαγωγή νέων ερευνών που θα καλύψουν την Α’ φάση του έργου του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου.