Σιγή από την Προεδρία- Θετικό βήμα η “κατ΄αρχήν συμφωνία” λέει ο υπουργός Οικονομικών

Σιγή ιχθύος τηρείται από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παρά την επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη χθες ότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας σύντομα θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό, καμία εξέλιξη δεν υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, χαρακτήρισε θετικό βήμα την «κατ΄αρχήν συμφωνία». Μίλησε για συνέχιση της σκληρής δουλειάς, με λεπτούς χειρισμούς, καθώς «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και πολλοί κίνδυνοι».

Υπολείπεται, διευκρίνισε,  η έγκριση από το Eurogroup και μετά από τα εθνικά κοινοβούλια. Εκτίμησε ότι η πρώτη δόση του δανείου θα καταβληθεί στο τέλος του Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουάριου.

Έγινε σκληρή διαπραγμάτευση, τόνισε ο υπουργός για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας, ώστε να ξαναβγεί η Κύπρος στις αγορές και διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει στάση πληρωμών.

Ο μέσος όρος των περικοπών είναι της τάξης του 5,3%, είπε ο κ.Σιαρλή, μέγεθος όχι τόσο υπερβολικό όσο λένε ορισμένοι και κατέληξε μιλώντας για μείωση του αισθήματος αβεβαιότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις.