Σιαρλή: Η Κύπρος χρειάζεται 17 δισ. ευρώ

Η κυπριακή κυβέρνηση ζητεί 17 δισεκ. ευρώ, δήλωσε από το βήμα της Ολλανδικής Βουλής στη Χάγη, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Τα 10 δισεκ. θα στηρίξουν τις τράπεζες και τα 6,5 δισεκ. θα καλύψουν την αναχρηματοδότηση του κυπριακού κρατικού χρέους. «Επομένως όταν μιλούν για άλλο ένα 100% του (κυπριακού) ΑΕΠ, δεν είναι το 100%», είπε ο υπουργός Οικονομικών .

Το ποσό που ζητεί η Λευκωσία, είναι προβληματίζει τους ευρωπαίους, καθώς εκτιμάται πως είναι ίσο με το ΑΕΠ της και πως ίσως το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο κ. Σιαρλή, πέρασε την «ιερά εξέταση» ενώπιον του Ολλανδικού κοινοβουλίου, που ακολουθεί τη σκληρή γραμμή της Γερμανίας. Προσπάθησε να πείσει ότι η Κύπρος, όχι μόνο έχει ψηφίσει, αλλά και εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις νομοθεσίες για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απαντήσε σε ερωτήματα σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς τη νήσο. «Έχουν γίνει προβλέψεις για την εξόφληση, δυστυχώς, των δευτερευόντων ομολογιούχων. Είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση αλλά επειδή είναι αναγκαία δεν έχουμε άλλη επιλογή», πρόσθεσε ο κ. Σιαρλή, αναφερόμενος σε ομολογιούχους που συμβάλλουν στην διάσωση τραπεζών παραγράφοντας μέρος των χρεών των τραπεζών προς αυτούς.