Σιαρλή: “Δεν θα έχει όφελος η Κύπρος απο ενδεχόμενο “κούρεμα” του χρέους της”

Απορρίπτει κατηγορηματικά την πιθανότητα κουρέματος του δημοσίου χρέους της Κύπρου, ο υπουργός οικονομικών Βάσος Σιαρλή λέγοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα η υπογραφής του μνημονίου θα γίνει μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου από τη νέα Κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Αλήθεια” ο κύριος Σιαρλή τονίζει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα κουρέματος του χρέους, γιατί οι δανειστές του κράτους είναι κατά κύριο λόγο κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επομένως από ένα ενδεχόμενο κούρεμα δεν προκύπτει κανένα όφελος για την Κύπρο.

Ο κύριος Σιαρλή δεν αποκλείει να σημειωθεί καθυστέρηση στην υπογραφή του Μνημονίου, αφού όπως αναφέρει, όλα εξαρτώνται από το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου, το οποίο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του επί μιας ολοκληρωμένης δανειακής σύμβασης, που θα περιλαμβάνει και το ύψος του ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Διαβεβαιώνει πάντως ότι έχουν γίνει όλοι οι σχεδιασμοί για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους μέχρι το Φεβρουάριο, ενώ γίνονται διευθετήσεις και για τον Μάρτιο.

Ο κύριος Σιαρλή ομολογεί ότι έχει δημιουργηθεί όντως μια δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο, η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί με θυσίες, εκ μέρους των Κυπρίων, όπως είχε γίνει και το 1974.

Ωστόσο,ο Κύπριος υπουργός εκτιμά ότι με σκληρή δουλειά και σωστές κινήσεις εκ μέρους του κράτους, σε βάθος χρόνου, θα προκύψει η δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας, συγκράτησης και μείωσης της ανεργίας και εξόδου από την κρίση.