Σημειώνονται οι αναφορές Κομισιόν στην έκθεση προόδου για την Τουρκία

Σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι η  Κυβέρνηση, σημειώνει την έκθεση προόδου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας ότι μετά από λεπτομερή και σε βάθος μελέτη της έκθεσης και των λοιπών εγγράφων του Πακέτου Διεύρυνσης, θα τοποθετηθεί αναλυτικά στα αρμόδια Σώματα του Συμβουλίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι στην έκθεση «επισημαίνεται η επικριτική αναφορά στην Έκθεση στις δηλώσεις και προκλητικές δράσεις από πλευράς Τουρκίας με τις οποίες αμφισβητείται το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, σε αντίθεση με τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των Κρατών Μελών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής τους Ζώνης».

«Για πρώτη φορά δε, καταγράφεται στην Έκθεση και το ότι η ΕΕ καλεί και για το σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών υδάτων τους», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «επιπλέον, και υπό το φως των πρόσφατων εχθρικών εξαγγελιών και δράσεων της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι δηλώσεις και ενέργειες μη υποβοηθητικές και επωφελείς στις διαπραγματεύσεις, πρέπει να αποφεύγονται, ενώ υπογραμμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλει ενεργά στη λύση του Κυπριακού και το ότι ο ρόλος της παραμένει καθοριστικός».

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι στο εν λόγω έγγραφο αποτυπώνεται για άλλη μια φορά η παντελής έλλειψη προόδου από πλευράς της Τουρκίας ως προς το σύνολο των κυπρογενών της υποχρεώσεων, οι οποίες καταγράφονται αναλυτικά στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Πολύ σημαντική θεωρεί η Κυβέρνηση την αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ προς αποκατάσταση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Επιτροπή κάνει ειδική αναφορά στην πρόσφατη ιστορικής σημασίας καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου (12ης Μαΐου 2014) κατά της Τουρκίας, σχετικά με το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη ικανοποίηση, την οποία η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, «άλλη σημαντική νέα αναφορά» είναι αυτή που σχετίζεται με τις εργασίες της ΔΕΑ για τους αγνοούμενους και, συγκεκριμένα, για την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας πλήρους πρόσβασης σε αρχεία και στρατιωτικές περιοχές για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, θέμα στο οποίο η Τουρκία προβάλλει εμπόδια.

«Σημειώνουμε, επίσης, με ικανοποίηση τις αναφορές στην Έκθεση περί άλλων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας όπως, μεταξύ άλλων, τις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και θαλάσσιων περιοχών Ελλάδας και Κύπρου», καταλήγει ο κ. Χριστοδουλιδης.