Σημαντική άνοδο στο κινέζικο χρηματιστήριο

Άνοδο, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σημείωσαν την Παρασκευή οι κινεζικές μετοχές καθώς τα κυβερνητικά μέτρα διάσωσης βοήθησαν να διακοπεί η πτώση του χρηματιστηρίου, ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω αβεβαιότητα και μεταβλητότητα.

Το ράλι δίνει επίσης κάποια στήριξη στις περιφερειακές αγορές, οι οποίες αυτή την εβδομάδα είχαν πληγεί από τους φόβους για δευτερογενείς επιπτώσεις πέρα από τα σύνορα της Κίνας.

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάη σημείωνε στο μέσο των συναλλαγών νέα σημαντική άνοδο της τάξης του 5,16%, ή 191,56 μονάδες, στις 3.900,89. Ο δείκτης του δεύτερου χρηματιστηρίου της Κίνας πραγματοποιεί άλμα 4,00%, ή 78,26 μονάδες, στις 2.033,61.

“Το κλίμα στην αγορά έχει σίγουρα αναστραφεί και άρχισε να σταθεροποιείται, έτσι είναι ασφαλές να πούμε ότι τα κυβερνητικά μέτρα έχουν αρχικά επιτύχει”, δήλωσε στο AFP ο χρηματιστηριακός αναλυτής στην Phillip Securities Chen Xingyu.

Η ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει ήδη επιβραδυνθεί. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε 7,4% το 2014, καταγράφοντας τον μικρότερο ρυθμό αύξησης από το 1990, ενώ επιβραδύνθηκε περαιτέρω στους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να χαθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Κίνας, λόγω της έκρηξη της φούσκας του χρηματιστηρίου.

“Δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να χαθεί η εμπιστοσύνη”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.