Σημαντικές επιτυχίες στο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συμμετέχω ως πλήρες μέλος, από την αρχή της συζήτησης, με Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προς συμφωνία επί του Προϋπολογισμού, η σταθερή θέση και άποψη μας ήταν να υπάρξει περικοπή των κονδυλίων προς χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Τόσο κατά τις συζητήσεις στην Ολομέλεια όσο και στις επανειλημμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής Προϋπολογισμού καταθέταμε και υποστηρίζαμε σθεναρά τη θέση μας, ότι η Τουρκία από τη στιγμή που παραβιάζει τις Αρχές και Αξίες της ΕΕ, έναντι χώρας μέλους της ΕΕ, της Κύπρου, δεν μπορεί να τυγχάνει χρηματοδοτικής στήριξης από τα ταμεία της ΕΕ, από τους Ευρωπαίους Φορολογούμενους.

Την ίδια θέση εξέφρασε και στήριξε και ο Εισηγητής του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2018, συνάδελφος Siegfried Muresan που προέρχεται από την ίδια ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο συνάδελφος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Siegfried, επιτέλεσε σημαντικό έργο για το Προϋπολογισμό και στήριξε σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ.

Τελικά κατορθώσαμε και πετύχαμε σημαντικές περικοπές κονδυλίων στη Τουρκία κατόπιν σκληρής προσπάθειας και μεγάλης επιμονής από τον συνάδελφο εισηγητή Η δική μας θέση παραμένει, ότι το Ευρωκοινοβούλιο οφείλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Τουρκία. Ότι δεν μπορεί να παραβιάζει προκλητικά το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να προβαίνει σε απαράδεκτες προκλητικές ενέργειες σε βάρος χώρας μέλους όπως είναι η Κύπρος και να συνεχίζει να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στήριξε για μία ακόμη φορά θέσεις Αρχής απέναντι στη Τουρκία, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν και τις δικές μας έντονες θέσεις. Εμείς συνεχίζουμε με συστηματική και μεθοδική εργασία και με διαρκή συμμετοχή και παρουσία, στα κέντρα λήψεως αποφάσεων της ΕΕ, να διεκδικούμε τα δίκαια της πατρίδας μας, να προκαλούμε πραγματικό και μετρήσιμο κόστος στη Τουρκία, με κάθε τρόπο και τούτο προσπαθούμε και μέσα από το Προϋπολογισμό της ΕΕ.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

Παρά τις περικοπές που υπήρξαν , σε πολλά κονδύλια στο Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018, κατορθώσαμε με συστηματική, μεθοδική και συλλογική εργασία, αφενός μεν να διατηρήσουμε τα ετήσια κονδύλια για τους Αγνοούμενους μας και επιπρόσθετα να λάβουμε άλλα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση των Αγνοουμένων μας δεν μας αφήνει ήσυχους ούτε για μια στιγμή και στο Ευρωκοινοβούλιο, με κάθε ευκαιρία θέτουμε τη Τουρκία προ των ευθυνών της και απαιτούμε επιτακτικά να επιταχυνθεί η προσπάθεια διερεύνησης της τύχης του κάθε Αγνοούμενου μας και να πιεσθεί, επιτέλους, η Τουρκία να συμβάλει σε αυτό το μείζονος σημασίας Ανθρωπιστικό Ζήτημα.

Η Τουρκία ακόμη και για αυτό το Ανθρωπιστικό ζήτημα, παραμένει παγερά αδιάφορη αρνούμενη ουσιαστικά να βοηθήσει σε αυτή τη μεγάλη Ανθρωπιστική προσπάθεια.

Αρνείται με προκλητικό τρόπο να ανοίξει τα Αρχεία του τουρκικού στρατού, αρνείται να ανοίξει όλες τις περιοχές, αρνείται να διοχετεύσει πληροφορίες, που η ίδια και μόνον κατέχει, για τα Αγνοούμενα Παιδιά μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα το Ευρωκοινοβούλιο επέδειξαν ευαισθησία για το θέμα και στηρίζουν έμπρακτα, οικονομικά, την Διερευνητική Επιτροπή και συμβάλλουν θετικά στην υπόθεση των Αγνοουμένων.

Επιβεβαίωση της ευαισθησίας του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελεί και η θετική στάση και συμπεριφορά των συναδέλφων Ευρωβουλευτών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού που στήριξαν με θέρμη το αίτημα μας για επιπρόσθετη βοήθεια 2 εκατομμυρίων ευρώ, για το 2018, για τους Αγνοούμενους μας.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ

Θεωρώ μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι πετύχαμε , στη συζήτηση του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2018, να αυξήσουμε σημαντικά κονδύλια που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και συγχρόνως να ενισχύσουμε την Οικονομική Ανάπτυξη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα κατορθώσαμε να αυξηθούν κατά 105 εκατ. Ευρώ, τα κονδύλια που αφορούν τους Φοιτητές, τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και την Έρευνα. Επίσης αυξήθηκε κατά 35 εκατ. Ευρώ το κονδύλι που αφορά τους Νέους Αγρότες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πετύχαμε αύξηση του προϋπολογισμού που αφορά τους Άνεργους Νέους κατά 116 εκατομμύρια Ευρώ. Συγχρόνως κατατέθηκε κοινή Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής μας, Προϋπολογισμού, ότι εάν απαιτηθούν περισσότερα κονδύλια για την Απασχόληση των Νέων θα υπάρξει άμεση κάλυψη χωρίς περιορισμούς.

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι το Ευρωκοινοβούλιο και η Επιτροπή Προϋπολογισμού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, στο κορυφαίο θέμα της ΕΕ, τη διαμόρφωση του Προϋπολογισμού. Αποδεικνύεται δε, περίτρανα ότι με σκληρή και μεθοδική δουλειά και το κυριότερο με αξιόπιστες συνεργασίες, μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και να προωθούμε τα συμφέροντα του τόπου μας.

*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ